logo F1online.sk

Vrieskajúci ochrankári v Las Vegas vyháňali ľudí z verejných priestranstiev

Las Vegas, USA
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 11. 2023

Choroba menom peniaze. Ak ste nezaplatili, skrátka ste nemali právo sledovať Veľkú cenu Las Vegas. Týkalo sa to majiteľov reštaurácií, ale aj bežných ľudí. Ako si asi dokážete predstaviť, fanúšikovská vynaliezavosť nemá hranice a vždy sa dá nájsť šikovný spôsob, ako si splniť svoj sen. Zvlášť na mestských okruhoch sa takéto spôsoby otvárajú, ak ste dobre znalí terénu. Aj na takúto možnosť však mysleli promotéri Veľkej ceny Las Vegas.

Ako príklad si uvedieme preteky v Monaku. Predstavte si, že ich môžete sledovať naživo a bez vstupenky. Ak vám nevadí skoro vstať, obsadiť si miesto a držať ho bez ohľadu na vaše hygienické potreby, existuje pár medzierok s veľmi obmedzeným výhľadom na trať, ktoré sú dostupné zadarmo. Veľmi populárne je napríklad Rampe de la Major, odkiaľ vidieť na sekciu zákrut Rascasse a Anthoney Noghes, alebo Avenue de Suisse, z ktorého je výhľad na výjazd z prvej zákruty.

Keď sa dobre vyznáte v Las Vegas, určite poznáte podobné miesta. Snaha takto „podvádzať“ však narazila na prudký odpor miestnej samosprávy a organizátorov. Snaha zabrániť „neplatičom“ sledovať Formulu 1 rozhodne obsadí popredné priečky v zozname bizarností, ktoré ponúklo toto podujatie – a že ich nebolo vôbec málo.

Samozrejme, nebudeme sa tváriť, že blokovanie výhľadu z verejných priestranstiev je nejaká novinka. Robí sa to pomerne bežne. Na minuloročnej Veľkej cene Talianska musela byť strážna služba nasadená na skupinku holandských fanúšikov, ktorá si dokonca priniesla provizórne lešenie, z ktorého chceli mať prvotriedny výhľad úplne zadarmo. Nikde však tieto nekonečné boje neboli také bizarné ako práve v Las Vegas.

Na sociálnych sieťach sa objavili videá ukazujúce príslušníkov bezpečnostných služieb, ktorí ako zmyslov zbavení vrieskajú na fanúšikov vykúkajúcich skrz medzierky v plotoch. Skutočne bizarné úkazy majú jednoduchý dôvod – podľa zákona nie sú títo ochrankári príslušníkmi bezpečnostných zložiek, teda sú to civili, ktorí nemajú žiadne právo použiť fyzické násilie. Krvácanie z uší spôsobené ich pomäteným krikom sa očividne neráta ako násilie. Možno keby ste si priniesli tlmiče na uši, môžete sledovať Formulu 1 zadarmo.

Dobrým príkladom toho, aký márny je tento hlúpy boj ziskuchtivých organizátorov, predstavujú opatrenia, ktoré mali blokovať výhľady na trať. Tie mienila Liberty Media (ako jeden z promotérov je za tieto kroky spoluzodpovedná) nasadiť hlavne na majiteľov barov a reštaurácií s výhľadom na trať v prípade, že nezaplatia za každú stoličku vo svojom podniku. Nariadenia sa však týkali aj bežných smrteľníkov.

Blokovať výhľad sa snažili všemožnými spôsobmi aj z verejných priestranstiev. Takýchto miest je v Las Vegas bezpočetné množstvo, čo asi neprekvapí, keď sa pretekalo priamo na Las Vegas Strip. Snaha brániť týmto „čiernym pasažierom“ sledovať Formulu 1 však bola márna. Ako ukazujú aj obrázky, nie je prekážka, ktorú by vynaliezavý príslušník druhu homo sapiens nedokázal prekonať.

Magazín Autosport informuje o bezpočetných prípadoch potrhaných látkových tienidlách, zničených tabuliach blokujúcich výhľad a nadšených fanúšikoch sledujúcich najdrahšiu veľkú cenu v dejinách zadarmo!

„Zamestnanci podujatia sa po poškodení prekážok blokujúcich výhľad pokúsili o ich výmenu, ale skrátka neuspeli,“ avizuje Autosport. „Problematická oblasť sa nachádzala oproti kasínu a hotelu Planet Hollywood, ktorý sa nachádza v blízkosti štrnástej zákruty.“ Áno, ide o najlukratívnejšie miesto na konci najdlhšej rovinky, kde Charles Leclerc v poslednom kole predbehol Sergia Péreza.

Po problémoch v Melbourne a Sao Paule sa Formula 1 a FIA stále intenzívnejšie zaujímajú o možnosti, ktorými ľudia dokážu prekonať bezpečnostné zábrany alebo dokonca vniknúť na trať. Toto miesto sa však nachádzalo ďaleko od bariér lemujúcich trať, a tak nebolo počas celého víkendu hlásené jediné porušenie bezpečnostného perimetru okruhu. Bola to len banda formulových nadšencov – mnohí v tímovom oblečení svojich favoritov –, ktorí načierno sledovali svoj obľúbený šport.

Na záver môžeme povedať, že Veľká cena Las Vegas v podstate ešte neskončila. Istá renomovaná nevadská právnická firma totiž už začala podnikať právne kroky proti VC Las Vegas v snahe vymáhať vrátenie peňazí pre fanúšikov, ktorí boli v piatkových tréningoch vyhnaní z okruhu. Toto podujatie nám vskutku prinieslo zábavu a šou po všetkých stránkach.

Súvisiace články