logo F1online.sk

Leclercovi bolo jasné, že sa manéver podarí: Checo bol neistý na brzdách

Sergio Pérez a Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 11. 2023

Predbiehací manéver, ktorý sa rozhodne zaradí medzi najkrajšie v celej sezóne 2023. V skutočnosti však nevieme, či nás viac udivuje počínanie Charlesa Leclerca alebo nepozornosť Sergia Péreza, ktorý neurobil v podstate nič, aby sa uistil, že pilota Ferrari nepustí dopredu. Mexičan bol skrátka presvedčený, že Leclerc nie je dostatočne blízko, ale to sa veľmi kruto prerátal.

Bola to úplne posledná šanca a prudké brzdenie na konci najdlhšej rovinky na okruhu. Aj keď dostal Sergio Pérez viac ako solídny zákryt za tímovým kolegom Maxom Verstappenom, nakoniec sa nechal nachytať na hruškách. Nejeden laik a odborník sa po pretekoch pýtal, prečo si Mexičan nepostrážil vnútornú stranu. Veď nemusíte byť žiadny génius, aby ste vytušili, že Leclerc to aspoň skúsi.

Péreza však zradila vlastná intuícia a pilot Ferrari bol na brzdách skrátka excelentný. Monacký pretekár vraj v danom momente oplýval neochvejnou sebadôverou, ktorú ešte posilnilo sledovanie Pérezovho brzdenia do štrnástej zákruty. „Keď som to tam poslal, bol som presvedčený, že sa mi to podarí,“ prehlásil Leclerc.

„Bola to v podstate moja jediná príležitosť a zároveň išlo o jediné miesto, kde sa to tam dá poslať a predbiehať. Okrem toho som myslel aj na to, že štyri alebo päť kôl predtým urobil Checo v tomto mieste chybu, takže som vedel, že bude na brzdách trochu opatrný,“ opisuje Charles jeden z najkrajších športových okamihov sezóny 2023.

„V poslednom a predposlednom kole som začal dobíjať batériu s cieľom pripraviť sa na záverečný útok, ktorý sa nakoniec vydaril. Bolo to veľmi tesné, ale som spokojný a tento súboj som si veľmi užil,“ povedal usmiaty Leclerc, ktorý manéver na pilota Red Bullu zvládol po všetkých stránkach dokonale. Na rozdiel od samotného Péreza, ktorý sa možno vrátil na pódium prvýkrát od Veľkej ceny Talianska, ale na verejnosti si veľké pochvaly nevyslúžil.

Iste, posunúť sa z jedenásteho miesta na tretie nie je na zahodenie, ale pri tohtoročnej rýchlosti Red Bullu sa ráta len víťazstvo, nie jedno pódium z posledných siedmich pretekov. Péreza si podal aj expert portálu PlanetF1.com a bývalý víťaz 24 hodín Le Mans v triede LMP2 Richard Bradley, ktorý podrobil pretekárske umenie mexického jazdca pomerne ostrej kritike.

„Keď som jazdil v motokárach, môj otec natáčal preteky na malú kameru, aby sme si ich potom mohli pozrieť. Keď som mal trinásť rokov, urobil som podobnú chybu ako líder pretekov. Išlo o posledné kolo a podobne ako on som si nepokryl zákrutu. Nielenže som prišiel o víťazstvo, ale predbehlo ma päť súperov. Vtedy som sa naučil niekoľko nových a sprostých slov, ktoré som si však plne zaslúžil. Pérez sa dopustil niečoho podobného. Také čosi by sa nemalo stávať ani trinásťročnému pretekárovi, nieto ešte pilotovi Formuly 1,“ vyhlásil Bradley.

„Prečo, preboha, nešiel na vnútornú stranu? Len zaparkujte so svojím autom na vnútornej strane zákruty. To je prvá zložka vášho pretekárskeho umenia, ktorú sa naučíte ako deväťročný. Má šťastie, že si zaistil to druhé miesto, pretože urobiť takúto chybu… úprimne, keby prišiel ešte aj o to celkové druhé miesto, tak podľa mňa by to bol posledný klinec do jeho rakvy, pretože toto ukazuje, aká mizerná je jeho sebadôvera. Počínal si skrátka príšerne,“ dodal Bradley.

Súvisiace články