logo F1online.sk

Wolff sa zastal Hamiltona: Nie je to len vďaka autu

Lewis Hamilton si preberá prilbu Michaela Schumachera
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala11. 10. 2020

Lewisovi Hamiltonovi sa dnes podarilo dorovnať Schumacherov víťazný rekord. Mnohí fanúšikovia však Britov úspech nepovažujú za taký hodnotný, častokrát je jeho váha zmenšovaná slovami, že ho získal len vďaka dominantnému autu. Toto Wolff musel po pretekoch na takéto názory zareagovať a zastať sa Lewisa Hamiltona.

V porovnaní s Michaelom Schumacherom mal Lewis Hamilton výhodu v tom, že sezóny sú o niečo dlhšie, a tak za jeden rok a s jedným monopostom mohol vyhrať viac pretekov. Keď si navyše uvedomíme, že zlaté časy Mercedesu už teraz trvajú dlhšie ako víťazné obdobie Ferrari — Mercedes je na najlepšej ceste získať siedmy aj ôsmy titul v rade —, musíme uznať, že z tohto uhla pohľadu mal Brit ľahšiu úlohu.

Toto Wolff v nedeľu odmietol vyjadrenia, podľa ktorých to celé bolo len o aute. “Podľa môjho názoru to nie je tak celkom fér. Vyhrávať preteky a vyhrávať šampionáty je v tomto športe vždy tímová práca.”

“Najskôr sa ale musíte dostať do pozície, že sa ocitnete v tom najlepšom aute. Môžete si všimnúť, že sa kopa talentov a skúsených jazdcov rozhodla nesprávne. Keď sa na to pozrieme z toho uhla, bol to on, kto sa k nám v roku 2013 pripojil a je to on, kto sedí v tom aute a na trati dokáže dotiahnuť veci do konca s tým, čo mu poskytneme. Vždy sú to tieto dve veci, ktoré zohrávajú úlohu.”

“Nezískali by sme tie rekordy a on by pravdepodobne nezískal tieto rekordy, keby nemal to správne auto, bodka. Nedovolím tieto komentáre, podľa ktorých on jazdí v Mercedese, tak je jasné, že vyhrá toľké preteky. Tí piloti, ktorí toto tvrdia, by sa mali zamyslieť, prečo nenašli cestu do Mercedesu,” odkazuje ostrieľaný šéf tímu.

Keď Michael Schumacher v roku 2006 odchádzal z Formuly 1, pred najbližším súperom v tejto štatistike Alainom Prostom mal náskok 40 víťazstiev. Lewis Hamilton, ktorý dnes Červeného baróna prekonal, vtedy nemal na konte ani jedno, ba ešte ani nebol vo Formule 1.

“Je neuveriteľné, že Lewis dosiahol na tých 91 triumfov. Pre mňa však Michael presahuje všetkých, je to ikona. Vyrovnať tento rekord a tiež, keď sme vlani vyrovnali rekord Ferrari, mi príde ako mimo reality. Ale rekordy sú na to, aby sa prekonávali, myslím, že to hovoril aj Michael. A Lewis je stále na tej svojej ceste. Možno teraz nájdete niekoho v škôlke alebo škole, kto raz prekoná Lewisov rekord. A tak je to správne,” dodal Wolff.