logo F1online.sk

Hamilton si prevzal Schumacherovu prilbu: Nemám slov

Lewis Hamilton s prilbou Michaela Schumachera
© Twitter/Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala11. 10. 2020

Meno Lewisa Hamiltona sa veľkými písmenami zapíše do histórie Formuly 1. Na Veľkej cene Eifelu 2020 sa z neho stal najúspešnejší pilot F1 z pohľadu počtu víťazstiev. O tento titul sa zatiaľ delí s Michaelom Schumacherom, ktorého prilbu z roku 2012 mu odovzdal syn legendárneho pretekára.

Počet víťazstiev držiteľa tohto rekordu rástol až do Veľkej ceny Číny 2006, keď Michael Schumacher vyhral poslednýkrát. Táto hodnota zostala nezmenená nasledujúcich štrnásť rokov, no štafetu dnes preberá Lewis Hamilton, ktorý môže hravo prekonať aj métu 100 triumfov vo Formule 1.

Krátko potom, čo Hamilton vystúpil z auta, sa pri ňom pristavil Mick Schumacher a daroval mu Schumiho prilbu. “Som poctený, ani neviem, čo mám na to povedať,” reagoval na pekné a nečakané gesto Lewis Hamilton. “Je to ohromná česť. Určite mi chvíľu potrvá, kým si na toto zvyknem.”

“Ak mám byť úprimný, až keď som prišiel do boxov, som si to uvedomil, nezrátal som si to, keď som preťal cieľovú čiaru. Nezvládol by som to bez tohto skvelého tímu, ktorý na to tlačí za mnou, a dáva do toho všetko. Patrí im veľké ďakujem a Michaelovi obrovský rešpekt,” pokračoval britský pretekár.

Táto výnimočná príležitosť prebudila v Lewisovi Hamiltonovi množstvo spomienok na detstvo a na to, akým vzorom bol preňho a pre jeho brata Michael Schumacher. Dostať sa na jeho úroveň bol pre Hamiltona veľmi silný okamih.

“Spomínam si, ako som s mojím bratom sedával na gauči a každú nedeľu sme spolu s otcom sledovali veľké ceny a Michaela, ktorý vystrelil dopredu,” vrátil sa do obdobia na prelome milénií Hamilton. “Zvykli sme pozerať začiatok pretekov, možno prvú polovicu, a nakoniec som s bratom šiel hrať nejakú racingovku — ja som si v nej vyberal Michaela. Myslím, že to bola hra Grand Prix 3.”

“Michael bol fenomenálny. Vtedy som mal nejakých trinásť rokov. Je to šialené. Samozrejme, že som sníval o tom, že tu raz budem stáť, ale prekonať Michaela v počte víťazstiev presahovalo aj tie moje najšialenejšie sny. Len veľmi ťažko sa opisuje ten pocit, ktorý teraz prežívam,” hľadal slová dnešný víťaz.

Tomu sa k 91. triumfu podarilo prepracovať jednak vďaka chyba Valtteriho Bottasa, ktorý prebrzdil v prvej zákrute a daroval Hamiltonovi prvú priečku, ale definitívne to spečatila porucha na pohonnej jednotke jeho kolegu.

Hamilton si užil hlavne súboj na štarte: “Mal som výborný štart a Valtteri v druhej zákrute odviedol fenomenálnu prácu. Som naňho naozaj hrdý, že bol taký tvrdý — a nič iné som ani nečakal. Potom som rozmýšľal, ako Valtteriho poraziť. Musel som sa starať o svoje pneumatiky, potom som zbadal, ako sa Valtteri trápi a vedel som, že tá príležitosť príde.

“Následne sme mali safety car. Tento chlapík po mojej ľavici (Max Verstappen) je veľký talent, je veľmi rýchly a konzistentný. Nie je ľahké ho poraziť. Podarilo sa mi ho nachytať, čo je fajn. Zvládam to ešte aj v mojom veku,” skonštatoval s úsmevom. “Bolo to 91 víťazstiev, ale vyhrať nie je o nič ľahšie. Ak niečo, tak je to čoraz náročnejšie. Spomínam si na moje prvé víťazstvo v Montreale. Vtedy som nemal všetky tie znalosti, ale teraz je to náročné na kondíciu, na psychiku — je to rovnako ťažké.”