logo F1online.skF1online.sk

Fanúšikov vykopli z tribún, pretože sa SBS skončila šichta. Ospravedlnenia sa nedočkali

Las Vegas
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala17. 11. 2023

Formula 1 si v Las Vegas nespravila najlepšiu reklamu. Ak fanúšikovia prišli na preteky F1 prvýkrát a zaplatili za lístky stovky, či dokonca tisícky eur, tak po prvom dni museli byť poriadne znechutení. Okrem toho, že ich organizátori doslova vykopli z okruhu, sa nedočkali ani ospravedlnenia a akákoľvek náhrada škody je v nedohľadne.

Tak si to predstavte. Zaplatíte si viac než tisíc eur, aby ste mohli ísť do Las Vegas a videli Formulu 1 naživo. Nakoniec sa však prvý tréning skončí po deviatich minútach a vy hodiny čakáte v chlade aspoň na štart toho druhého. Keď sa už-už so 150-minútovým oneskorením majú jazdy konečne začať, tak k vám príde ochranka v sprievode polície a doslova vás vykopne z tribúny.

Ak by ste čakali aspoň ospravedlnenie či náznak toho, že by ste sa mohli dočkať vrátenia ceny štvrtkových vstupeniek, boli by ste na omyle. Organizátor po skončení dňa zverejnil stanovisko, v ktorom sa o slová “ospravedlnenie”, “refundácia” a ich najrôznejších synoným ani neobtrel. Navyše sa zdá, že vyhlásenie starostlivo naformuloval tak, aby žiadne vrátenie peňazí nemuselo byť nutné. Uzavretie tribún totiž zdôvodňuje obavou o bezpečnosťou účastníkov, čo nie je podmienkou na vrátenie vstupného.

“Na pretekoch F1 nemá nič vyššiu prioritu ako bezpečnosť jazdcov, fanúšikov a zamestnancov,” píše organizátor VC Las Vegas. “Po incidente zo včerajšej noci s krytom kanála sa VC Las Vegas, F1 a FIA rozhodli pre posilnené preventívne opatrenia, aby sa pred pokračovaním jázd zabezpečila celistvosť trate. Dokončenie týchto dodatočných opatrení si vyžiadalo niekoľko hodín, čo viedlo k výraznému sklzu v harmonograme.”

“Vzhľadom na pokročilú hodinu a obavy v súvislosti s logistikou a bezpečným odchodom fanúšikov a zamestnancov z okruhu sa VC Las Vegas rozhodla prijať ťažké rozhodnutie a uzavrieť fanúšikovské zóny pred začiatkom druhého tréningu. VC Las Vegas sa po úspešnom ukončení tréningu teší na to, že všetkým prinesie bezpečný a zábavný zvyšok víkendu,” dodáva promotér.

Jedným z dôvodov pre nútený odchod fanúšikov z tribún môže byť fakt, že po skončení programu bolo nutné trať sprístupniť verejnosti, čo by si takisto vyžiadalo istý čas a spôsobilo by to zdržanie. Mohli by ste si povedať, že ich teda mohli z tribún začať vyprevádzať 30 minút pred koncom FP2, no ani to sa nestalo.

Zahraničné médiá totiž informujú o tom, že hlavnou príčinou nemali byť obavy z toho, či fanúšikovia stihnú opustiť tribúny. Kameňom úrazu mali byť esbéeskári, ktorým sa skrátka o pol druhej ráno skončila šichta.

Keďže odborári trvajú na prísnom dodržiavaní svojich zmlúv so zamestnávateľmi, od ochranky na okruhu sa nesmelo požadovať, aby pracovala dlhšie, než je predpísaný počet hodín. A keďže organizátor nemal dohodnutý dostatočný počet ľudí, ktorí by mohli prevziať ďalšiu smenu, fanúšikovia museli preč; bez bezpečnostných zložiek sa na tribúnach nemohli zdržiavať.

Vynaliezaví diváci hľadali najrôznejšie spôsoby, ako si pozrieť aspoň niečo z tréningu. Niektorým sa podarilo sledovať autá spoza plotov, ktoré neboli prekryté nepriehľadnými plachtami, iní sa vozili na eskalátoroch vedúcich z mostov ponad trate.

Súvisiace články

Diskusia