logo F1online.sk

Ralf Schumacher vyzýva Haas, aby si zbalil kufre: Dlhodobo to takto fungovať nebude

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 11. 2023

Haas sa v aktuálnej sezóne, podobne ako aj pominulé ročníky, zväčša trápi. V kvalifikáciách to americkému celku síce ešte ako tak šliape, no z hľadiska pretekového tempa by sme na štartovom rošte hľadali slabšieho aktéra asi len márne. Keďže sa v prípade tímu z Kannapolisu a Banbury nejedná o problém krátkodobý, ale dlhodobý, Ralf Schumacher sa nazdáva, že je načase pouvažovať nad predajom stajne a Američanom odkazuje, aby si buď našli silného partnera, alebo vody Formuly 1 raz a navždy opustili.

Haas je od počiatku svojej existencie nezriedka iba do počtu, keď sa na pravidelnej báze umiestňuje na ôsmom, deviatom, ba dokonca i desiatom mieste v Pohári konštruktérov. Keďže v prípade amerického celku nevidno svetlo na konci tunela či akúsi schému, vďaka ktorej by mohol pomýšľať jediný zámorský tím na lepšie umiestnenia, Ralf Schumacher majiteľovi stajne Genemu Haasovi radí, aby pouvažoval nad jej predajom – obzvlášť po tom, čo začína byť voči vlastnému zamestnávateľovi skeptický spravidla vždy dobre naladený Nico Hülkenberg.

Nemec sa totiž nedávno nechal počuť, že Haas napriek početným vylepšeniam absolútne nenapreduje, pričom priznal, že prepadávať sa po zväčša solídnej kvalifikácii preteky čo preteky naprieč štartovým poľom, je nesmierne frustrujúce.

S 36-ročným pretekárom plne súcití Ralf Schumacher, ktorý kritizuje najmä spôsob, akým pristupuje Haas k pôsobeniu vo Formule 1 – keď len nakupuje diely od toho či onoho dodávateľa. Podľa niekdajšieho pretekára Williamsu či Toyoty má Haas možnosti dve: Buď majiteľ stajne zainvestuje do tímu nemalú čiastku peňazí, alebo sa ho jednoducho zbaví. Iné východisko na to, ako sa dostať z chvosta štartového poľa, víťaz dovedna šiestich pretekov nevidí.

„Myslím si, že je spravodlivé a správne, že (Hülkenberg) v tíme zostáva,“ vyslovil sa Ralf Schumacher. „Je však jasné, že začína byť netrpezlivý. (Aby sa situácia zlepšila,) Gene Haas by musel do tímu zainvestovať veľa peňazí. Myšlienka kúpiť jednu vec tu a druhú tam a následne to poskladať dokopy je nešťastná sama o sebe.“

„Je zrejmé, že ak budú takto veci pokračovať, bude Haas potrebovať partnera. Z dlhodobého hľadiska to takto fungovať nebude. Jednou z možností by bolo, keby Gene Haas predal tím,“ poznamenal brat sedemnásobného šampióna.