logo F1online.sk

V Eifeli triumf Hamiltona, Renault konečne na pódiu

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes-AMG F1
Milan Kubala
Milan Kubala11. 10. 2020

Veľká cena Eifelu nám priniesla dramatické divadlo. Rekordné 91. víťazstvo v kariére si z nej odniesol Lewis Hamilton, druhý finišoval Max Verstappen a tretí konečne Daniel Ricciardo na Renaulte. Nešťastníkom nedele sa stal Valtteri Bottas, ktorého majstrovské ambície dostali zrejme posledný klinec do rakvy. Fínsky pretekár musel kvôli poruche z pretekov odstúpiť.

Na štarte zviedli piloti Mercedesu priam bratovražedný súboj. Zdalo sa, že Lewisovi Hamiltonovi sa podarilo Valtteriho Bottasa zdolať, fínsky pretekár však situáciu zvládol skvelo a vedenie si udržal. Niekoľko súbojov zviedli piloti stredu poľa, no bez väčších kontaktov. Oceniť treba aj ďalší výborný štart Antonia Giovinazziho, ktorý pokračuje vo svojej vynikajúcej bilancii, tentoraz sa posunul zo štrnásteho na jedenáste miesto.

Od štartu začalo Ferrari Charlesa Leclerca na prvú trojicu výrazne strácať, po piatich kolách mal Monačan na vedúceho Bottasa stratu cez desať sekúnd. Doplácali na to najmä Daniel Ricciardo a Alex Albon. Britsko-thajský pretekár tak zamieril do boxov už vo ôsmom kole, krátko nato Austrálčan konečne prekonal Leclerca a zaradil sa na štvrté miesto. Na Ferrari začala okamžite dobiedzať aj dvojica Norris – Pérez, tím tak povolal svoju jednotku do boxov.

V jedenástom kole sa kamery zamerali na domáceho miláčika Sebastiana Vettela, ktorý sa ledabolo roztočil v prvej zákrute v snahe predbehnúť Antonia Giovinazziho a zničil si pneumatiky.

V trinástom kole Bottas nezvládol prejazd prvou zákrutou, prebrzdil a Hamilton neváhal. Valtteri okamžite zamieril so zničenými pneumatikami do boxov. O krátky úsek žltých vlajok sa nám v tom čase postaral George Russell, ktorý zviedol tvrdý súboj s Kimim Räikkönenom, v ktorom ho fínsky rekordér vykatapultoval z trate. To bola pre mladíka Williamsu s poškodeným autom a zvlieknutou gumou konečná. Fín bol za incident neskôr potrestaný desaťsekundovou penalizáciou. Nakrátko sme tak mali fázu virtuálneho safety caru, čo okamžite využili Hamilton s Verstappenom na zastávku v boxoch.

Krátko po tom, čo zaviali zelené vlajky zviedli súboj Albon a Kvjat, po ktorom ruský pretekár prišiel o predné krídlo. Nekončiacu akciu v prvej tretine pretekov zavŕšil Valtteri Bottas, ktorý musel pre poruchu pohonnej jednotky z pretekov odstúpiť. Na virtuálne tretie miesto sa tak posunul Daniel Ricciardo na Renaulte.

Druhým vypadnuvším bol v 23. okruhu Esteban Ocon, ktorý doplatil na ďalšiu poruchu. Krátko nato sa k nemu pridal i Alex Albon. Preteky pilotovi Red Bullu od začiatku nevychádzali, v prvom aj druhom stinte tvrdo prebrzdil. Londýnsky rodák sa snažil, pokúšal sa posúvať poradím vpred, no vôbec mu to nevychádzalo. V druhom prípade paradoxne doplatil na súboj s Pierrom Gaslym, tím ho potom stiahol do boxov a zatlačil do garáže.

Približne v polovici sa nám preteky zmenili na opotrebovávaciu vojnu. V krátkom čase odstúpili Bottas, Ocon, Albon a v 26. okruhu zahlásil do vysielačky poruchu i Lando Norris. Strašidelná správa „loosing power“ sa však na časoch sprvu príliš neprejavila a McLaren pokračoval.

V druhej polovici pretekov začala do bojov o pozície stále viac prehovárať stratégia a opotrebovanie pneumatík. To otvorilo veľmi zaujímavý súboj o tretie miesto. Hlavnými kandidátmi boli Ricciardo a Pérez. Austrálčan mal omnoho staršie a opotrebované pneumatiky, kým Mexičan ho stíhal na omnoho čerstvejších. Pätnásť kôl pred koncom to však definitívne zabalila pohonná jednotka Renault v monoposte Landa Norrisa. Riaditeľstvo pretekov vyslalo na trať safety car a do boxov zamierili prakticky všetci z čelných pozícii, s výnimkou Leclerca.

Pole sa nám tak vyrovnalo a čakal nás desaťkolový šprint do cieľa. Súboje však prebiehali až od šiesteho miesta nižšie. Pri reštarte bol šiesty Leclerc, ktorý sa rýchlo prepadol za Gaslyho na čerstvých gumách, Monačan však dokázal však odolať útokom Nica Hülkenberga. Na čele sa však nezmenilo nič, víťazstvo pre seba urval Lewis Hamilton, ktorý tak dorovnal historický zápis Michaela Schumachera a jeho 91 víťazstiev v F1. Druhý preťal cieľovú čiaru Max Verstappen a tretí skončil Daniel Ricciardo, ten konečne vykúpil Renault z dlhého čakania na „bedňu“. Štvrtý skončil Sergio Pérez, piaty Carlos Sainz.