logo F1online.sk

Wolff o Hamiltonovej túžbe: Vyštartovať na mediumkách by bolo riziko

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala11. 10. 2020

Lewis Hamilton bol jediným pilotom, ktorý vo včerajšej druhej časti kvalifikácie zajazdil dostatočne dobré kolo na postup do Q3. Proti jeho želaniu mu však nakoniec tím dal mäkkú zmes, s ktorou svoj čas vylepšil, a s ktorou bude napokon štartovať. Toto Wolff toto rozhodnutie obhajuje.

“Počas brífingu sme sa o tom bavili. Je jasné, že štartovať na softoch bolo správne rozhodnutie a Lewis to uznal,” hovorí Toto Wolff pre motorsport.com. “Dôvodom je to, že keď štartujete na stredne tvrdej zmesi, tak v porovnaní s mäkkou na štartovej rovinke stratíte tri alebo štyri metre. Všetci jeho súperi by boli na softoch.”

Spomínané štyri metre by sa na Nürburgringu mohli ešte predĺžiť, keďže teploty budú atakovať len desať stupňov. “Nemalo zmysel takto riskovať. V Q2 sme videli, že nikto nemal na to, aby sa kvalifikoval na stredne tvrdej zmesi. Prvých pár kôl by mal veľkú nevýhodu. Bolo to jednoznačné rozhodnutie.”

“Samozrejme, že Lewis nechce byť na druhej a ani nižšej priečke. Preto alternatívna stratégia dáva zmysel. On nefunguje tak, že by len akceptoval, že jazdí za iným autom, no softy bola správna voľba,” zopakoval Wolff.

V kvalifikácii zaútočil Max Verstappen. Po prvých pokusoch v Q3 bol dokonca priebežným majiteľom pole position, no ku koncu kvalifikácie našli jeho súperi o pár desatín viac. Holanďanovi chýbala priľnavosť.

Wolffa to neprekvapilo a očakáva, že podobné scény sa budú ku koncu roka opakovať častejšie. “Už v minulosti platilo, že Red Bull je ku koncu ročníka silnejší. Čakali sme to a musíme akceptovať, že nás budú v nasledujúcich pretekoch atakovať.”