logo F1online.sk

Zamestnanci hotelov v Las Vegas hrozia štrajkom a žiadajú rekordné zvýšenie miezd

Las Vegas, USA, ilustračné
© Unsplash/David Vives
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 11. 2023

Športové podujatie roka? Nuž, tlak pred premiérovou Veľkou cenou Las Vegas sa rozhodne stupňuje. Zatiaľ to vyzerá na poriadnu americkú kovbojku, a to nielen zo športového, ale aj politického hľadiska. Mesto bude počas súťažného víkendu hore nohami a nateraz zostáva otázne, či v pozitívnom slova zmysle.

S podujatím v Las Vegas sa na svetlo sveta dostávajú správy, na ktoré motoristickí novinári nie sú zvyknutí. V hre sú veľké peniaze a je to Amerika, takže nie je núdza o netradičné opatrenia. O prvú pozoruhodnú správu sa pred niekoľkými mesiacmi postarala Liberty Media, ktorá nariadila zaplatiť majiteľom barov a reštaurácií s výhľadom na okruh 1500 dolárov za každé miesto v podniku. Nezáleží pritom, či bude počas víkendu plný a koľko okien v výhľadom na trať vlastne takýto bar či reštaurácia disponuje.

Pred pár dňami uzrela svetlo sveta informácia, že taxikári vo Vegas počas víkendu zmenia svoje sadzby, keďže európski fanúšikovia bývajú lakomejší na sprepitné, musia sa pripraviť na drahšie ceny za odvoz. Keď sa takto rozhodli taxikári a „kasírovať“ plánujú aj v baroch či reštauráciách, tak zamestnanci hotelov predsa nemôžu zostať bokom.

Práve hotelieri si pritom najviac mädlili ruky, keď bola organizácia podujatia oznámená. Keďže boli hotely v Las Vegas vypredané rok a pol(!) dopredu, je veľká cena ideálnou príležitosťou pre odborárov, ktorí dva týždne pred uskutočnením podujatia pripomenuli svojim zamestnávateľom, že uzavretie novej kolektívnej zmluvy nepočká a bolo by predsa veľmi nepríjemné, keby sa počas víkendu 18. novembra neobjavili v práci.

„Desaťtisíce zamestnancov hotelov v Las Vegas, ktorí bojujú za nové kolektívne zmluvy, vyhlásili na štvrtok štrajkovú pohotovosť a hrozia, že vo viac ako desiatich rezortoch – chrbtovej kosti ekonomiky mesta – môže dôjsť k vážnemu narušeniu služieb, ktoré sa budú prekrývať s prvými pretekmi Formuly 1 na Las Vegas Strip,“ píše NBC.

35-tisíc členov tunajšieho odborového zväzu Culinary Workers Union sú vraj ochotní podpísať hromadné výpovede, ak strany nedospejú do 10. novembra k dohode s najväčšími hráčmi na trhu, ako napríklad MGM Resorts International, Caesars Entertainment a Wynn Resorts. Piatkové tréningy vo Vegas začnú 15. novembra, takže je najvyšší čas podpísať zmluvy.

Ted Pappageorge, tajomník a hlavný vyjednávač odborovej organizácie, na štvrtkovej tlačovej konferencii vyjadril nádej, že k tomu nedôjde. Podľa jeho slov sú však zamestnanci „jednotní a pripravení štrajkovať, ak to bude potrebné“. Štrajkujúcim odborárom pritom sľúbil plnú podporu v nezamestnanosti a zamestnávateľom odkázal, že sú dosť silní a môžu si to dovoliť. „Budeme schopní postarať sa o týchto pracovníkov,“ sľúbil Pappageorge.

NBC pritom pripomína, že ide o najväčšiu odborovú organizáciu v štáte Nevada s viac ako 60-tisíc členmi. Vyše polovica z nich teda hrozí výpoveďami. Culinary Workers Union pritom neštrajkoval niekoľko desaťročí, takže keď nám Liberty Media sľubovalo, že s Las Vegas prepíšu históriu, možno sa ani trochu nemýlili.

Aby sme situáciu týchto zamestnancov uviedli do perspektívy Stredoeurópanov, tak podľa hovorkyne odborov Bethany Khanovej v súčasnosti dostávajú zdravotné poistenie a zarábajú približne 26 dolárov za hodinu vrátane benefitov. Odmietla povedať, aké veľké zvýšenie platov požadujú, pretože podľa jej slov „nevyjednávame verejne“, ale odbory uviedli, že chcú „najväčšie zvýšenie miezd, aké kedy vyjednali“ vo svojej histórii.

Nuž, nie nadarmo to má byť najdrahšie a najlukratívnejšie podujatie v dejinách Formuly 1.