logo F1online.sk

Taxikári si počas VC Las Vegas budú účtovať “európsky poplatok”

Žlté taxíky
© Pixabay/Viktor Laszlo
Milan Kubala
Milan Kubala1. 11. 2023

Ak plánujete ísť do Las Vegas, pripravte sa na to, že mesto vás poriadne vyžmýka z peňazí. Zarobiť na jednom z najsledovanejších víkendov v roku chcú všetci, nuž a výnimkou nie sú ani taxikári, ktorí sa boja, že európski zákazníci im “zabudnú” dať adekvátne sprepitné. Jazdy v meste hriechu preto budú automaticky drahšie, rozhodol Úrad pre taxi služby štátu Nevada.

Európania v Amerike nepatria medzi najobľúbenejších zákazníkov. Na rozdiel od Američanov sú totiž zvyknutí na to, že čašníkov či taxikárov nemusia živiť priamo, keďže dostávajú pravidelnú primeranú mzdu. Po príchode “za veľkú mláku” si vraj obrovský rozdiel v odmeňovaní nezvyknú uvedomiť, a tak miestnym dávajú rovnaké tringelty ako doma.

Bičom na “skúpych” Európanov bude zavedenie nového poplatku. Ten si miestni taxikári budú môcť účtovať v dňoch okolo Veľkej ceny Las Vegas, a síce od 15. do 21. novembra. Všetky jazdy, ktoré sa budú začínať alebo končiť na letisku alebo v jednej z troch vybraných zón okolo okruhu, budú o 15 dolárov drahšie ako obyčajne.

Päťčlenná rada sa zhodla na tom, že sa zavedeniu poplatku nedalo vyhnúť, ak chce Las Vegas zabezpečiť plnohodné fungovanie taxislužieb a vyhnúť sa potenciálnej blamáži v prípade, že by sa účastníci podujatia nevedeli dopraviť z bodu A do bodu B. V opačnom prípade by totiž hrozilo, že si taxikári skrátka na tento zárobkovo “slabší” víkend vezmú voľno.

Úrad zároveň sľúbil, že takto vyzbierané poplatky v plnej výške ponechá zamestnancom a taxikárom, ktorí spadajú pod jeho dohľad. Týka sa to šestnástich spoločností, ktoré dovedna obsluhujú 2765 taxíkov a zamestnávajú takmer 4500 vodičov.

Miestna sprievodkyňa Jennifer Gayová predpovedá, že taxikármi sa to neskončí. “Očakávajte, že v meste pribudne viac poplatkov a automatického sprepitného.”

Podobné poplatky sa v budúcnosti môžu objaviť aj na iných podujatiach. Úrad totiž žiada všetky spoločnosti, aby pripravili prehľady jázd za to isté obdobie minulého a tohto roka. Na základe výsledkov sa napokon rozhodne, či sa špeciálny poplatok vráti aj na podujatiach nesúvisiacich s F1.