logo F1online.sk

Porušenia traťových limitov sa vám môžu prepiecť, priznal Bottas

Valtteri Bottas
© XPB/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 10. 2023

Neraz je naozaj ťažké byť fanúšikom Formuly 1. Keď ste videli, ako Auto Motor und Sport usvedčil Sergia Péreza z opakovaného prekračovania traťových limitov (opakované znamená desiatky prekročení bielej čiary), museli ste sa pýtať, čo sa to vlastne deje? Ako môžu byť pravidlá o traťových limitoch také striktné a potom „rozhodcom“ unikne niečo také? Pilot Alfy Romeo Valtteri Bottas za tým vidí nedostatočnú pozornosť federácie k tomu, čo avizujú jazdci.

Častokrát vo vysielačkách počujeme pilotov, ako sa sťažujú na toho či oného súpera, ktorý opakovane prekračuje biele čiary. Je to „žalovanie“ alebo „vyplakávanie“, ako to niekedy nazývajú tí menej prajní? Nie, je to jednoduchá snaha získať pre seba a svoj tím čo i len drobnú výhodu. Jazdci totiž vedia, že oči FIA nie sú všadeprítomné a nevidia ani zďaleka všetko.

„Pre FIA je náročné monitorovať každého jazdca, v každej zákrute a v každom kole. Podľa mňa je to takmer nemožné, takže niekedy sa vám to môže prepiecť,“ priznal pilot Alfy Romeo Valtteri Bottas to, čo po Pérezovom počine vieme už všetci. „Majú to ťažké a záleží aj od okruhu, napríklad v takom Austine vás trať priam vyzýva k tomu, aby ste to tlačili až úplne na hranu. Podobne tak v Katare môžete zarobiť, keď vojdete do zákruty vyššou rýchlosťou.“

„Musí existovať tvrdý limit a už dlhý čas o tom diskutujeme. Myslím si, že všetkých jazdcov dosť prekvapilo, keď po roku nevideli v Austine žiadne zmeny. Nezmenili sa obrubníky, neobjavili sa štrkové zóny a neurobilo sa nič, čo by zamedzilo prekračovaniu traťových limitov. Chceme vidieť zlepšenie, nie škrtnuté časy,“ vyzýva Bottas riadiaci orgán.

Fínsky pretekár na to dostal otázku, či podľa neho Medzinárodná automobilová federácia neberie plne na vedomie spätnú väzbu pilotov. „Asi to tak bude,“ odpovedal Valtteri. „Vlani rozhodne všetci poskytli svoju spätnú väzbu, takže každý, prirodzene, očakával zmeny, ale k žiadnym nedošlo. Dúfajme, že sa ich dočkáme v budúcom roku.“

Napriek všetkému a napriek pesimizmu mnohých fanúšikov však Bottas zostáva optimistický. V tomto roku sa možno nič nezmenilo, ale verí, že po ďalších trpkých skúsenostiach sa v novej sezóne dočkáme priaznivej zmeny. „Povedal by som, že už to začínajú chápať. Majú s tým kopu roboty a nemôžu zachytiť každú jednu situáciu a každé jedno porušenie. Viem si predstaviť, že v budúcom roku prídu s nejakými riešeniami. Myslím si, že to berú vážne,“ povedal Valtteri.

Súvisiace články