logo F1online.sk

VC USA má problém, bez divákov to nepôjde

Alex Albon v Austine, USA
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala22. 5. 2020

Veľká cena USA má v kalendári vyhradený predposledný októbrový víkend. Hoci sa tento termín zdá byť ešte veľmi vzdialený, pri pohľade na aktuálnu situáciu v krajine nie sú odborníci príliš naklonení uskutočneniu podujatia za prítomnosti divákov. Bez nich by preteky prešli oveľa ľahšie, no organizátori by museli ustáť obrovský finančný škrt. VC USA má tak zarobené na problém.

V Austine sa veci vracajú do normálu len pomaly. Momentálne sú dovolené stretnutia najviac desiatich ľudí, no aj tí musia byť považovaní za “bezrizikových”. K podujatiam s prítomnosťou desiatok tisíc ľudí, medzi ktorými by sa dokonca mali objaviť aj osoby zo zahraničia, je v tejto fáze veľmi ďaleko.

“Veľké podujatia boli prvé, čo sme zakázali, nuž a budú tým posledným, čo povolíme, kvôli riziku spojenému so stretnutím veľkej skupiny ľudí,” povedal pre statesman.com Dr. Mark Escott, šéf Úradu verejného zdravotníctva v Austine. “Pracujeme na pláne, ktorý nám pomôže pripraviť podľa nás realistické predpovede. Nevidíme však žiadne náznaky toho, že by sme do konca decembra dokázali znížiť riziko tak veľmi, aby sme mohli organizovať veľké podujatia, hlavne tie s aspoň 2500 účastníkmi.”

Ako sa ukázalo aj na Slovensku, situáciu je ťažké predpovedať, a tak sa vyhliadky menia každým ďalším týždňom. Ak by čísla nových nakazených začali výraznejšie klesať, Veľkej cene USA by mohla svitnúť nádej.

“Motivuje nás to zabrať pri dodržiavaní sociálneho dištancu, zabezpečení, že chorí ľudia zostanú doma a ak už ostávajú doma, tak nech sú inštruovaní sa nechať testovať, nech to dostaneme pod kontrolu,” pokračoval Escott. “My ako komunita sa musíme koncentrovať na dosiahnutie cieľa, ktorým je, aby to, čo je otvorené, zostalo otvorené, no a aby sme sa dostali do stavu, ktorý nám umožní toho do budúcnosti pootvárať ešte viac, hlavne v jeseni.”

Veľká cena USA je významným dielom dotovaná štátom Texas. Podmienkou na získanie príspevku je však prítomnosť divákov, ktorí prinesú do mesta peniaze; prostredníctvom ubytovania, využitia služieb a platenia miestnych daní. Bez divákov ale nemôžu organizátori čakať ani na pomoc zo strany Texasu.

Pomocnú ruku by mohla Austinu podať Formula 1 znížením, prípadne škrtnutím poplatku, no takéhoto prístupu sa zatiaľ zámorské podujatia nedočkali. Liberty Media sa v súčasnosti koncentruje na európske preteky, keďže tie sú z pohľadu organizácie presunov najjednoduchšie, ale v ich prospech hrá aj fakt, že sa pandemická situácia v nich začína ustaľovať.