logo F1online.skF1online.sk

Je hrozba od Ferrari skutočná? V treťom tréningu bol najrýchlejší Sainz

Carlos Sainz
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 9. 2023

Tretí tréning na Veľkú cenu Talianska priniesol veľmi zaujímavý priebeh. Dianie bolo po väčšinu času ospalé, keďže tímy musia tento víkend šetriť pneumatiky, ale v úplnom závere sa predsa len rozhodli vytiahnuť z garáží čerstvé mäkké pneumatiky a predviesť niekoľko zaujímavých kvalifikačných kôl. Najrýchlejší čas zajazdilo Ferrari Carlosa Sainza.

V záverečných minútach nám bolo jasné, že tímy majú v pláne vyskúšať pár kôl na čerstvých softoch. Ako prvý začal Mercedes, ktorý sa s Lewisom Hamiltonom na chvíľu dostal do čela. George Russell opäť potvrdil svoju miernu stratu na tímového kolegu, ale aspoň jeden čierny monopost dokázal prekonať čas Verstappena z úvodu tréningu.

Max však vtedy vychádzal na trať na čerstvej sade mäkkých pneumatík a Hamiltona priam spláchol. Holanďan sa vrátil do čela s náskokom takmer pol sekundy, čo Lewis bezradne okomentoval slovami: „Neviem, kde mám nájsť pol sekundy.“

Zároveň s Verstappenom skúšal svoje šťastie aj Fernando Alonso, ale jeho Aston Martin nestačil na Verstappena ani Hamiltona. Posledné slovo mal však domáci tím.

Ferrari taktiež vyslalo oboch svojich pilotov na trať na čerstvých mäkkých pneumatikách a Carlos Sainz sa s náskokom necelej desatiny posunul pred Verstappena. Veľmi dobré kolo mal rozbehnuté aj Charles Leclerc, ktorý bol v prvom sektore rýchlejší než Sainz, ale bol široký v Lesme 2 a svoj pokus nedokončil. Pri druhom pokuse už mali pneumatiky to najlepšie za sebou a Charlesovi to stačilo „len“ na štvrté miesto. Beztak však zajazdil takmer identický čas ako tretí Hamilton.

„Myslím si, že hrozba od Ferrari je skutočná,“ zhodnotil na záver tréningu situáciu bývalý pilot a expert televízie Sky Sports Anthony Davidson. Nuž, sme veľmi zvedaví na kvalifikáciu.

Nesmieme pritom zabúdať na ďalšieho čierneho koňa – tím Williams. Alexa Albona nájdeme vo výsledkovej listine na deviatom mieste, ale nenechajte sa zmiasť. Rodák z Londýna totiž zajazdil svoje osobné maximum na tvrdých pneumatikách, čo znamená, že ak z jeho času odrátame sedem desatín, máme ho v najlepšej štvorke.

V závere nedostal príležitosť zareagovať na tento vývoj Sergio Pérez, ktorého musel z tréningu predčasne stiahnuť Red Bull pre únik oleja. Mechanici tohto tímu tak budú musieť v prvom rade dať dokopy monopost pred štartom kvalifikácie, ktorá začína o 16:00.

FOM

Súvisiace články

Diskusia