logo F1online.sk

Hamilton už odpočítava dni do novej sezóny: Dovtedy si musíme vystačiť s autom, ktoré máme

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár7. 9. 2023

Mercedes sa v niekoľkých posledných pretekoch akosi zacyklil na – čo do výkonnosti – treťom mieste, kde zrejme zotrvá. Tím z Brackley sa v súčasnosti totižto plne zameriava na nasledujúci ročník a je preto pravdepodobné, že „strieborné šípy“  už markantné vylepšenia v druhej polovici šampionátu neprinesú. Naznačil to aj Lewis Hamilton, ktorý rezignovane priznal, že odpočítava dni do novej sezóny.

Nemecký celok sa z pódia tešil naposledy ešte vo Veľkej Británii. Následne síce zbieral ako-tak solídne umiestnenia, no vytúženú „bedňu“ mu zakaždým vyfúkol či už McLaren, Aston Martin alebo Ferrari.

Inak tomu nebolo ani v Taliansku, kde sa Russell s Hamilton zmohli len na piate, respektíve šieste miesto. Nedostatočná rýchlosť Mercedesu na rovinkách sa ukázala byť [podľa očakávaní] obrovským hendikepom a sedemnásobnému šampiónovi dvakrát nepomohla ani zbabraná kvalifikácia.

„Pretekové tempo mám pomerne dobré,“ poznamenal Hamilton. „Musím sa ale zlepšiť v kvalifikácii. Dnes to však nebol vyložene zlý deň,“ poznamenal bezprostredne po pretekoch držiteľ mnohých historických rekordov.

Hoci Mercedes momentálne pomerne výrazne zaostáva za svojimi očakávaniami, v nasledujúcej sezóny by mohlo byť všetkému inak – v čo sa nádeja tak vedenie stajne, ako aj samotný Lewis Hamilton.

„Musíme si prosto vystačiť s autom, ktoré momentálne máme k dispozícii,“ vyslovil sa mierne rezignovane 38-ročný Brit. „Dnes sme tretí najrýchlejší, čo je pre nás všetkých samozrejme pomerne bolestivé. Prajeme si, aby sme boli rýchlejší, ale už len odpočítavame dni do februára [kedy tímy predstavia monoposty pre nasledujúcu sezónu, pozn. red.].“

Hamilton si v Monze ako jeden z mála pretekárov zvolil obrátenú pneumatikovú stratégiu. Do Veľkej ceny Talianska vyštartoval na hardoch, aby ich pomerne skoro, už v 27. kole, vymenil za stredne tvrdé pneumatiky. Lewisa predčasné povolanie do boxov poriadne nazlostilo, čo sme mohli na vlastné uši počuť aj v tímovej vysielačke. „Teraz sme v háji, nemyslím si, že tieto pneumatiky vydržia až do konca,“ posťažoval sa pár kôl po návšteve svojich mechanikov.

Nakoniec však všetko dobre dopadlo a Hamilton sa po znamenitej stíhacej jazde prepracoval aj po zohľadnení päťsekundovej penalizácie za kontakt s Piastrim na konečné šieste miesto. Napriek tomu, že rozhodnutie svojho tímu zastaviť o niečo skôr verbálne spochybnil, po pretekoch trval na tom, že ho tento „verdikt“ vôbec nerozhodil. „Nenaštvalo ma to,“ povedal o predčasnom povolaní do boxov. „Mal som zastaviť v 35. kole, i keď je pravdou, že tempo mi v tom momente už nepripadalo až také skvelé.“

„Kolo pred povolaním do boxov mi povedali, že zastavíme podľa plánu, no následne ma zrazu povolali. Bol som z toho trochu zmätený – to je všetko. Následne som sa obával, že by som to na týchto pneumatikách nemusel dať až do konca.“

„Medzera medzi mnou a McLarenmi bola veľká, klesol som späť za Aston. V tom momente som si neuvedomoval, aká by mohla byť moja trajektória. Podarilo sa mi však postarať sa o pneumatiky, skresať manko a nakoniec zviesť niekoľko dobrých súbojov,“ dodal Hamilton.