logo F1online.sk

Prežívam jedno z najhorších období v kariére, priznal Magnussen

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár8. 9. 2023

Čo sa to stalo s Kevinom Magnussenom? Zatiaľ čo vlani sa 30-ročný pilot prezentoval vo výbornom svetle, v aktuálnom ročníku sa nesmierne trápi. Spomedzi jazdcov, ktorí odjazdili všetkých štrnásť doterajších pretekov, okupuje v šampionáte predposledné miesto, pričom naposledy bodoval ešte na májovej Veľkej cene Miami. To, že podáva podpriemerné výkony, si uvedomuje aj Dán, ktorý však neprepadá temným myšlienkam. Vyzýva na trpezlivosť a verí, že časom sa zlepší nielen Haas, ale aj on samotný.

Kdežto v kvalifikáciách ťahá Magnussen oproti Nicovi Hülkenbergovi za jasne kratší koniec, v pretekoch sa trápia viac-menej obaja. Haas totiž pneumatiky doslova požiera, čo rapídne znižuje ich životnosť. V sobotu to samozrejme predstavuje výhodu, keďže sa pneumatiky dokážu zahriať behom chvíľky, no v nedeľu je to naopak kameň úrazu. Navyše, americkému celku neprospieva ani to, že ako každoročne, aj v tomto ročníku sa na rozdiel od iných „manšaftov“ nemôže oprieť o sezónny vývoj, ktorý má tradične katastrofálny.

Vyššie dva vymenované determinanty výkonnosti sa naplno prejavili aj na Veľkej cene Talianska. Haas ako jeden z mála tímov nedokázal priniesť na Monzu šité predné krídlo, čo malo za prispenia zlého manažmentu pneumatík za následok, že aktuálne ôsma stajňa v Pohári konštruktérov obsadila v pretekoch posledné dve priečky s priepastným mankom na svojich súperov.

Kým Hülkenberg nebodoval piatykrát za sebou, Magnussen čaká na bodový zápis už štyri celé mesiace a otvorene priznáva, že zažíva jednu z najväčších kríz vo svojej kariére. „Prežívam jedno z najslabších období [v mojej kariére], ale aj naďalej sa nazdávam, že tím je silnejší než bol,“ nechal sa počuť držiteľ jedného pódiového umiestnenia.

„Je to paradox, pretože máme jedno z najslabších áut, aké sme kedy mali, no vidím, že tím stojí na silných základoch. Domnievam sa, že si môžeme počínať oveľa lepšie a myslím si, že sa  zlepšíme, len musíme byť trpezliví.“

„Musíme si momentálne vystačiť s tým, čo máme a čakať na svetlejšie zajtrajšky,“ poznamenal účastník 156-tich veľkých cien. „Práce prebiehajú v zákulisí a my musíme prosto zostať trpezliví a čakať, kým neprivezieme nové diely.“

„Máme pred sebou ešte veľa práce, v ktorej musíme pokračovať, kým neprinesieme vylepšenia a nemôžeme roniť slzy nad balíkom, ktorý máme aktuálne k dispozícii, musíme jednoducho pracovať s tým, čo máme,“ uzavrel Magnussen.