logo F1online.skF1online.sk

Piatkový program v Monze uzavrel najlepším časom Sainz, hneď za ním Norris

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala1. 9. 2023

Balík na nízky prítlak, ktorý si Scuderia Ferrari priviezla do Monzy, zatiaľ funguje. V druhom tréningu sa síce žiadne ocenenia nerozdávajú, ale najrýchlejší čas Carlosa Sainza predstavuje nádej pre všetkých tifosi, že v sobotu by sa mohli tešiť z dobrého kvalifikačného výsledku. Ferrari však bude musieť poraziť jazdcov McLarenu a Red Bullu, ktorí obsadili ďalšie štyri priečky.

Najlepší čas druhého tréningu patrí Carlosovi Sainzovi, ktorý o 0,019 sekundy prekonal druhého Landa Norrisa, keď zajazdil kolo 1:21,355. Španielovo Ferrari bolo obzvlášť rýchle v prvom sektore; Sainzov najlepší čas na tomto úseku bol o takmer tri desatiny rýchlejší ako výkony najbližších súperov vrátane Landa Norrisa a tretieho Sergia Péreza.

Sergio Pérez však s piatkom nebude spokojný. Najskôr ho trápila premávka, neskôr sa dopustil chyby v Parabolice. Široký prejazd bol nakoniec až príliš široký. Akonáhle sa Mexičan dotkol štrku, jeho auto sa roztočilo a zadnou časťou trafilo bariéru. Červená vlajka trvala približne päť minút, no viacerých stratégov musela nahnevať, keďže prerušila pretekové simulácie.

Štvrté miesto patrí Oscarovi Piastrimu a dokladuje fakt, že McLaren, ktorý obyčajne nemá veľmi dobrú maximálku, môže bojovať aj v chráme rýchlosti.

Boxový múrik dnes nesplnil každé želanie Maxa Verstappena. Holanďan obsadil len piatu priečku po tom, čo sa v druhom sektore musel preštrikovať cez približne desať pomalých monopostov. Inžiniera preto žiadal, aby mu dovolil ešte jedno merané kolo a on si stihol utvoriť ucelený obraz o kvalifikačnom nastavení. Verstappena tým síce mierne nahneval, no inžinier Gianpiero Lambiase mu to zamietol.

Charles Leclerc stratil viac ako tri desatiny na svojho kolegu a skončil šesty pred Alexom Albonom, pred ktorým sa opäť treba mať na pozore. Williams je na rovinkách veľmi rýchly a čo je dôležitejšie, rýchly je aj inde. Pripomeňme, že Albon ako jediný z prvej desiatky zajazdil svoj najlepší čas na stredne tvrdej zmesi.

Prvú desiatku uzavreli Fernando Alonso, George Russell a Nico Hülkenberg.

Za očakávaniami zaostal Lewis Hamilton, ktorý nebol vôbec spokojný s nastaveniami svojho auta. Mercedes podľa dát zo simulátora nečakal, že jeho nastavenia budú také pomalé, aká bola realita. Brit síce žiadal tím, aby mu nasadil menšie zadné krídlo, ale nepochodil, keďže by to totálne rozvrátilo tréningový program strieborných šípov. Hamilton sa tak musel zmieriť s tým, že len na dvoch rovinkách v prvom sektore strácal približne polovicu sekundy. Svoje najlepšie kolo zajazdil na mediumkách.

Lance Stroll dnes stihol absolvovať len dve kolá, keď mu poslušnosť vypovedal palivový systém. Kanaďan odstavil svoj monopost za šikanou Ascari a už sa nerozbehol.

V druhom tréningu sme sa dočkali aj ochutnávky toho, čo nás čaká počas kvalifikácie. Ku koncu kola sa na trati pravidelne tvorili hlúčiky jazdcov, ktorí chceli jazdiť v zákryte. Keďže nikto nechcel byť na čele, začala sa hra na mačku a myš. A to máme za sebou len tréning, v ktorom ešte prakticky o nič nešlo.

Image

Súvisiace články

Diskusia