logo F1online.skF1online.sk

Vasseur: Boli sme konkurencieschopní v akýchkoľvek podmienkach

Charles Leclerc
© Twitter/Ferrari
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková31. 7. 2023

Ferrari opúšťa okruh v Spa s horkosladkými pocitmi. Kým totiž Charles Leclerc zaknihoval tretie pódium v sezóne, jeho tímový kolega Carlos Sainz zažil prvé odstúpenie v tomto ročníku. Šéfa „červených“ Frédérica Vasseura však teší, že stajňa dobre zvládla náročný šprintový víkend, ako aj premenlivé podmienky na trati.

Ferrari na tom bolo tento víkend lepšie ako v Maďarsku, čo prekvapilo mnohých. Už po piatkovej kvalifikácii sa fanúšikovia stajne z Maranella mohli tešiť z Leclercovho druhého miesta, ktoré sa vďaka Verstappenovmu trestu za výmenu prevodovky premenilo na pole position.

V nedeľu to už bola iná šálka kávy. Ako sa očakávalo, Leclerca predbehli oba Red Bully ešte v priebehu prvého stintu. Tretia priečka však bola stále reálna, stačilo za sebou nechať Hamiltona. Základom úspechu bolo, že Ferrari dobre reagovalo na Britove pokusy o undercut, v cieli tak mohlo oslavovať tretie pódium v sezóne.

Vasseur preto po podujatí ocenil prácu celého tímu. „Tento víkend sa nám vydaril. Mali sme dobré tempo, a to v akýchkoľvek podmienkach a na všetkých typoch pneumatík. Stratégia bola správna a zastávky v boxoch prebehli dobre.“

„Urobili sme krok vpred. Minulý víkend bol pre nás ťažší, dnes sme späť v hre. Myslím si, že takto to pôjde až do konca sezóny. Musíme ešte vyriešiť niekoľko detailov. Okrem toho treba mať na pamäti, že aj keď dnešné tempo nebolo v porovnaní s Checom zlé, Max je stále ďaleko,“ vyhlásil šéf Ferrari.

Zaujímavé je, že Leclerc väčšinu svojich bodov v aktuálnej sezóne nazbieral práve počas šprintových víkendov, konkrétne v Azerbajdžane, Rakúsku a Belgicku. Monačan zároveň na týchto podujatiach vždy získal aj pódium.

Vasseur ale daným štatistikám nechce prikladať veľkú dôležitosť. „Možno je na týchto tratiach silný. Okrem toho, charakteristickým znakom týchto víkendov je, že máme menej voľných tréningov. Možno sme v porovnaní s ostatnými pred víkendom odviedli dobrú prácu, a tak bol dobre pripravený. Nesmieme však preceňovať význam týchto čísel.“

„S Charlesovým pódiom sme spokojní, bolo to zaslúžené. Je to pekný vstup do letnej prestávky. Prvá polovica sezóny priniesla veľa vzostupov a pádov, ale dnes bolo jasné, že sme po viacerých pretekoch, ktoré nedopadli podľa našich predstáv, dobre zareagovali. Sme opäť na správnej ceste,“ nádeja sa Francúz.

Na druhej strane, Carlos Sainz si po kontakte s Oscarom Piastrim zničil preteky, a to hneď v úvode. Napriek tomu, že Španiel kvôli poškodeniu monopostu výrazne strácal, tím ho stiahol z trate až v 23. kole.

Šéf Ferrari po pretekoch vysvetlil, prečo tak dlho otáľali. „Čo sa týka Carlosa, je to škoda, všetko sa preňho skončilo po jednej zákrute. Aj on mohol dosiahnuť dobrý výsledok, keďže jeho tempo bolo celý víkend podobné Charlesovmu. Prvá zákruta je tu zradná a po štarte tam vždy existuje hrozba pretekových incidentov, čo sa aj stalo.“

 „Snažili sme sa ho ponechať na trati až do prehánky. Dúfali sme, že príde červená vlajka, aby sme mohli auto opraviť, ale nestalo sa. Myslím si, že to bol pretekový incident. Možno bol Piastri príliš optimistický, bola to však zložitá situácia,“ povedal 55-ročný inžinier.

Formulu 1 teraz čakajú mesačné prázdniny. Podľa Vasseura ich stajňa potrebuje ako soľ. „Všetci členovia tímu si zaslúžia prestávku, pretože v uplynulých mesiacoch tvrdo pracovali na trati, ako aj v Maranelle. Keď sa vrátime, chcem vidieť rovnaké odhodlanie. Musíme na to ďalej tlačiť a vyvíjať.“

Súvisiace články

Diskusia