logo F1online.sk

Podľa nemeckých zdrojov už Marko rozhodol: De Vriesa po letnej pauze nahradí Ricciardo

Nyck de Vries
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala10. 7. 2023

Ako rýchlo prišiel, tak rýchlo odíde. Podľa nemeckých zdrojov sú už dni Nycka de Vriesa vo Formule 1 zrátané. Holanďan má mať pred sebou dva rozlúčkové preteky, po ktorých ho v kokpite nahradí starý známy Daniel Ricciardo.

Keď Nyck de Vries pred rokom v Monze zaskakoval za Alexa Albona, svojou jazdou ohúril formulový padok. Dnes sa však zdá, že šlo len o akúsi anomáliu vo výkonoch šampióna Formuly E, pretože v pozícii hlavného jazdca AlphaTauri už nič podobné nedokázal zopakovať. Tobôž nie konzistentne.

Nyck de Vries je posledným jazdcom v priebežnom hodnotení šampionátu s čistou nulou na konte. V internom súboji s Júkim Cunodom takisto ťahá za kratší koniec. V kvalifikáciách i v pretekoch prehráva 8:2, a to proti Cunodovi, ktorého vlani s prehľadom zdolal Pierre Gasly. Nemilosrdná ruka Helmuta Marka má prácu.

Prvé špekulácie o možnom vyhadzove Nycka de Vriesa sa začali objavovať už v máji. Už vtedy sa skloňovalo meno Daniela Ricciarda ako vhodná náhrada za holandského jazdca, no Helmut Marko túto možnosť nepripúšťal so slovami, že Ricciardo “sa chce vrátiť do top tímu”. AlphaTauri nie je top tím, preto nemalo zmysel o tom ani uvažovať. Austrálčan sa podľa Marka potreboval nájsť: “Ja presne viem, kam by sa chcel dostať.”

Ricciardo to už vie tiež a tuší, ktorými dverami sa tam pokúsi dostať. Pred víkendom v Silverstone vyhlásil, že je ochotný posadiť sa do monopostu AlphaTauri, ak mu to pomôže vydláždiť si cestu späť do Red Bullu. Ak ukáže, že ešte nezabudol jazdiť — o čo sa môže pokúsiť v rámci interného súboja s Júkim Cunodom, ktorý podľa šéfov červených býkov ešte nie je pripravený na top monopost —, tak najneskôr v roku 2025 sa môže opäť stať kolegom Maxa Verstappena.

Úlohou AlphaTauri je však vychovávať mladých jazdcov, podotkol Franz Tost, s ktorým súhlasí aj nový výkonný riaditeľ Peter Bayer: “Také je želanie akcionárov.” Prečo by teda mohli zvažovať Ricciarda? “Rozhodujúci je výkon. Ak mladší jazdci ešte nie sú pripravení…”

Studnica talentov Red Bullu nateraz vyschla. Tost chváli výkony Liama Lawsona v japonskej Super Formule, takisto Ajuma Iwasu aj Isacka Hadjara v F2, ale táto dvojica ešte nemá ani superlicenciu. “V prvom rade musíme nájsť jazdca, ktorý je nám k dispozícii, a v druhom rade dostatočne zrelého a vytrénovaného, aby bol pripravený jazdiť v monoposte F1.”

“Iwasa odvádza dobrú robotu, Hadjar odvádza dobrú robotu, ale pre nich je to stále priskoro. Skôr či neskôr prídu k nám do tímu, no ak je to pre nich priskoro, azda by sme mali nájsť iné riešenie,” pokračoval súčasný šéf AlphaTauri.

Ani Franz Tost, ani Peter Bayer však o celej veci nebudú rozhodovať. Môžu Helmutovi Markovi povedať svoj názor, ale to je všetko. “Rozhodnutia prijíma vrcholový manažment. Toto určite lepšie zapadá do kompetencií dr. Marka.”

Helmut Marko už dostal otázku, či Nyck de Vries bude pretekať po letnej prestávke na VC Holandska: “Kedy je Zandvoort? Keď budeme v Zandvoorte, tak vám to poviem!” vyhlásil. “Prehodnocujeme jeho výkony. Ak to bude nevyhnutné, prijmeme rozhodnutie.”

Prehodnotíme to… Alebo sme to už prehodnotili?

Helmut Marko, ktorý si de Vriesa v AlphaTauri presadil i napriek nesúhlasu Christiana Hornera, vraj už v skutočnosti vyniesol svoj ortieľ. Niečo cez víkend prezradil Ralf Schumacher. “Som si celkom istý tým, že rozhodnutie už padlo. Svoju prácu si robil poriadne, preto je škoda, že v Zandvoorte pravdepodobne nebude jazdiť, ale na druhej strane je to dobré pre Daniela Ricciarda a pre tím.”

Nie je to však len Ralf Schumacher, kto tvrdí, že de Vries sa vo Formule 1 nedožije domácich pretekov. Rovnaké informácie má nemecký portál F1-insider.com. “F1-insider.com zistil, že Daniel Ricciardo nahradí de Vriesa po letnej prestávke. V druhej polovici sezóny je cieľom porovnávať juniora Red Bullu Júkiho Cunodu s Ricciardom, ktorý už raz porazil Vettela.”

Pre Ricciarda priaznivému scenáru nahrávajú aj slová Helmuta Marka, ktorý ho chce preveriť už tento týždeň na testoch pneumatík Pirelli. S tým, ako sa Ricciardo profiluje na simulátore, sú v tíme spokojní. “Keď sa k nám vrátil z McLarenu, ani sme ho nespoznávali. Dali sme ho však dokopy a teraz na simulátore odvádza dobrú robotu.”

Na oficiálne potvrdenie týchto správ zrejme už nebudeme dlho čakať. Nemilosrdný program Red Bullu je však celkom milosrdný k inému jazdcovi — k Sergiovi Pérezovi. V minulosti z Red Bullu vyleteli Alex Albon aj Pierre Gasly, hoci nemali k dispozícii majstrovský monopost, ale ich mexický nástupca sa ani v dominantnom aute nemá čoho báť.

“Jeho miesto nie je v ohrození,” ubezpečil Marko. “Jeho nahradenie nie je nutné.”

Súvisiace články