logo F1online.sk

Ricciardo pôjde do AlphaTauri, ak mu to otvorí dvere späť do Red Bullu

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 7. 2023

Keď Daniel Ricciardo pred koncom minulej sezóny oznamoval, že rok 2023 strávi “na tribúne”, ešte netušil, či sa vôbec bude chcieť vrátiť. Dnes má už na túto otázku jasnú odpoveď a dokonca by bol ochotný sa posadiť do juniorky Red Bullu za predpokladu, že by mu to časom otvorilo dvere do hlavného tímu.

Austrálsky pretekár strávil zimu mimo kolotoča Formuly 1, no dnes ho prakticky stále vídame na okruhoch ako súčasť výpravy červených býkov. V tíme, v ktorom vyrastal, sa cíti veľmi dobre a nedávno dokonca prezradil, že by v ňom chcel ukončiť svoju kariéru. Na takýto prestup si však musí počkať, keďže Max Verstappen má dlhoročný kontrakt a Pérez je zmluvne viazaný až do konca budúcej sezóny.

Jeden kokpit mu však ponúka Nyck de Vries, ktorý svojimi výkonmi vôbec neohuruje. Daniel Ricciardo by ho už čoskoro mohol nahradiť a pokúsiť sa zatlačiť na Red Bull, aby ho povýšil do pozície kolegu Maxa Verstappena.

“Ja som tomu otvorený,” prezradil Daniel Ricciardo pre crash.net v odpovedi na otázku, či by akceptoval sedačku v AlphaTauri. Má však podmienku. “Keby to bola zmluva v zmysle, tu máš trojročný kontrakt a toto bude jediný tím, v ktorom budeš pretekať, tak nie, toto nie je dohoda, ktorú hľadám.”

“Samozrejme, ak by som mal nejakú možnosť dostať sa sem [do Red Bullu]… Pravdou je, že tu by som chcel byť. Nebudem to odmietať. Ak mi to otvorí dvere späť, tak by som o tom uvažoval, pretože sa sem chcem vrátiť,” vysvetlil víťaz ôsmich veľkých cien.

Stále platí aj Ricciardovo predsavzatie, ktoré si dal pred koncom minulej sezóny. V priebehu roka 2023 chcel prísť na to, ako bude vyzerať jeho budúcnosť. Dnes je presvedčený, že je spätá s Formulou 1.

“Na rošt by som sa chcel vrátiť v budúcej sezóne. Ak sa to nevyvinie tak, ako by som chcel, a aj o rok budem na tribúne, tak nebudem panikáriť. Ale nie je to môj plán A,” pokračoval usmievavý Austrálčan, ktorý v júli dovŕšil 34 rokov. “Sledujem Hülkenberga, ktorý strávil pár rokov mimo. Občas odjazdil jedny-dvoje preteky, ale tento rok je úžasný. Preto sa nebojím, že by som prišiel o svoje schopnosti.”

“Na druhej strane však nemladnem a nechcem toho premeškať veľmi veľa. Nechcem byť ako Alonso a pretekať vo svojej štyridsiatke,” zamýšľa sa nad dlhovekosťou šampióna z Astúrie i nad tou svojou. “Pozerám sa však naňho a hovorím si, ak je stále taký dobrý, možno by som predsa len chcel jazdiť! Ak mi v tíme povedia, že ďalší rok by som mal presedieť a potom majú pre mňa miesto, poviem si, že super, počkám. Najradšej by som však pretekal.”

Mnohé bude pravdepodobne závisieť od toho, ako Ricciardovi vyjdú silverstonské testy pneumatík Pirelli, a ako sa bude pred letnou prestávkou vodiť Nyckovi de Vriesovi. Austrálčan totiž ešte len čaká na konkrétne ponuky.

“Všetkému som otvorený, nechcem byť príliš tvrdohlavý. Mám pocit, že byť späť v tejto rodine je teraz pre mňa najlepšie. V ideálnom prípade by mi na stole pristálo niečo od nej a nemusel by som hľadať inde,” predstavuje si možný vývoj Ricciardo.

Podarí sa mu návrat? “Som dosť sebavedomý. Nechcem byť príliš, pretože zatiaľ som nevidel žiaden kontrakt a ani som nič nepodpísal. Nemôžem tvrdiť, že určite budem na rošte, no keby ste mi priložili k hlave zbraň a prikázali mi povedať áno alebo nie, povedal by som áno. Viac som presvedčený o tom, že na rošte budem.”