logo F1online.skF1online.sk

Rozhorčený Ralf Schumacher označil rozhodnutie Williamsu za “absurdné”

Mick Schumacher
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala30. 8. 2024

Vedenie Williamsu je pod paľbou. Po rozhodnutí vyskúšať vo zvyšku sezóny Argentínčana Franca Colapinta a nie Micka Schumachera si ho vzal na mušku Schumacherov strýko Ralf, ktorý rozhodnutie Jamesa Vowlesa považuje za nepochopiteľné.

Ralf Schumacher si len nedávno nedával servítky pred ústa, keď hodnotil, ako sa k jeho synovcovi zachoval Alpine. Vzhľadom na to, že bol medzi kandidátmi na sedačku, by sa vraj patrilo osobne mu oznámiť výsledky rokovaní. Nakoniec sa však všetko dozvedel len zo sociálnych sietí.

Okrem toho skritizoval aj “neférový” testovací rozstrel s Jackom Doohanom. “Mick jazdil v aute popoludní a Jack Doohan ráno. Sám som bol pri tom,” reportoval Ralf Schumacher. “Ak jazdíte o deviatej ráno, ste o dve a pol sekundy rýchlejší, pretože neskôr bolo veterno a 38 stupňov. Ak k testom pristúpia takto, musíte si položiť otázku, či to vôbec brali vážne.”

Doohan sám priznal, že testy neprebiehali podľa jeho očakávaní. “Bolo to zvláštne, no ja som pokračoval v práci bez ohľadu na to, kto bol vedľa mňa. Nech už bol výsledok akýkoľvek, chcel som sa dostať do pozície, aby som bol prvý na zozname kandidátov na sedačku.”

Na margo absencie komunikácie zo strany Alpinu Ralf Schumacher doplnil: “Takto sa to rozhodne nerobí! Mohli by sme však povedať, že už celkom zišli z cesty. Ľudia lietajú sem a tam. Flavio sa tam teraz nad tým všetkým vznáša.”

Ďalšia šanca je minulosťou

Micka Schumachera však neobišiel len Alpine, ale aj Williams. Podľa niektorých zdrojov neprejavil ani štipku záujmu o syna sedemnásobného šampióna.

“Možno by sme toto rozhodnutie mohli akceptovať vzhľadom na to, že Colapinto je jazdcom juniorského programu Williamsu. Ja si však myslím, že je to absurdné a z výkonnostného pohľadu to nedáva žiaden zmysel,” vyhlásil Ralf Schumacher pre Nemeckú tlačovú agentúru DPA. “Myslím si, že riziko pre tím a jazdca je oveľa väčšie, ako keby ste angažovali niekoho so skúsenosťami, aké má Mick.”

V prospech Colapinta má hovoriť aj skloňovaných 4,5 milióna dolárov, ktoré Williamsu zaplatia jeho sponzori, no podľa Ralfa Schumachera takéto rozhodnutie nie je možné presvedčivo vysvetliť ani “všetkými peniazmi sveta”. Zarážajúce je to podľa bývalého pretekára aj preto, že Colapinto je len dočasnou náhradou. Po sezóne bude musieť uvoľniť miesto Carlosovi Sainzovi. Keby však na nasledujúcich deväť veľkých cien vzal Williams Micka Schumachera, získal by “jazdca, ktorý by ho dokázal dostať ďalej”.

V konečnom dôsledku si je však každý strojcom vlastného šťastia. Ralf Schumacher si nezakrýva oči pred tým, že Mickovi záver jeho pôsobenia v Haase nevyšiel. “Treba byť férový a priznať, že Mickovi v druhej sezóne trvalo príliš dlho, kým našiel pevnú pôdu pod nohami a dokázal sa popasovať s tímovým kolegom,” pripomenul interný súboj s Kevinom Magnussenom. “Formula 1 nezabúda.”

Súvisiace články

Diskusia