logo F1online.skF1online.sk

Gasly sa chcel prihovoriť za Magnussena, penalizáciu nepovažoval za férovú

Pierre Gasly
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala2. 9. 2024

Kevin Magnussen sa v tejto sezóne viackrát zahrával s ohňom. Nakoniec ho spálil ten najmenší plamienok. Dokonca aj Pierre Gasly po pretekoch vyhlásil, že komisári boli veľmi prísni, keď pilotovi Haasu udelili penalizáciu, dva trestné body a v konečnom dôsledku tým rozhodli aj o pozastavení jeho superlicencie.

Dánsky pretekár v nedeľu predbiehal zľava aj sprava. V šikane Variante della Roggia to skúšal na Pierra Gaslyho, no na špinavej vnútornej strane prebrzdil. Došlo k miernemu dotyku, ktorý komisári vyhodnotili veľmi prísne. Penalizácia desiatich sekúnd a dva trestné body sa však aj Magnussenovej obeti zdala byť prehnaná.

“Dúfam, že to ešte môžu zvrátiť, pretože to by určite nebolo spravodlivé,” vyhlásil Pierre Gasly, keď sa dozvedel, že tento súboj môže rozhodnúť aj o Magnussenovom zákaze štartu. Keby mal tú možnosť, pilot Alpinu by ho vraj ochotne šiel obhajovať pred komisárov. “Veľmi rád by som šiel. Mal som aj dopingové testy, takže som premárnil celú hodinu. Pozriem sa na to, čo by sa dalo spraviť, pretože za tento incident by to bolo veľmi neférové.”

Francúz taký trest nečakal. “Trochu ma prekvapil. Skúsil to a došlo ku menšiemu kontaktu koleso na koleso, no nakoniec sme nestratili žiaden čas. Som prekvapený.”

Aj keby Gasly chcel Magnussenovi pomôcť, bola by to márna snaha. Podľa pravidiel nie je možné sa odvolať voči rozhodnutiu, ktoré padlo počas pretekov. Okrem toho pravidlá nepripúšťajú odvolanie sa a ani protesty voči verdiktu o zákaze štartu.

Nedeľa v znamení problémov

Gasly dorazil do cieľa na pätnástej priečke a Alpine zostal bez bodu. Esteban Ocon skončil len štrnásty, takže francúzsky tím na viac skutočne nemal. Celý víkend bojoval so slabou pohonnou jednotkou, ku ktorej sa v Gaslyho prípade pridali aj problémy s brzdami.

“Naozaj som veril, že by sme mali v pretekoch väčší potenciál, no bolo to oveľa ťažšie,” povzdychol si Gasly, ktorý na bodovanú desiatu priečku stratil 30 sekúnd. “Po kvalifikácii sme zistili, že máme s brzdami nejaké problémy, ktoré sa preniesli aj do pretekov. Auto výrazne poskakovalo, mal som vysokú degradáciu a celkovo som mal z monopostu nanič pocit. Chcem to s chlapcami skontrolovať, či všetko bolo OK.”

“Budeme postupovať preteky po pretekoch, ale v Zandvoorte sme mali prekvapivo dobrú rýchlosť. Tu bola prekvapivo zlá. Potrebujeme nájsť odpovede na množstvo otázok, preskupiť sa a vrátiť sa so silnejším balíkom,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia