logo F1online.skF1online.sk

Zamestnanci Renaultu chystajú protest. Demonštrovať sa bude vo Viry aj v Monze

Pierre Gasly, Alpine zozadu
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala29. 8. 2024

Zdá sa, že o budúcnosti motorového projektu Renaultu je už rozhodnuté, no zamestnanci vo Viry sa s ukončením vývoja pohonných jednotiek pre Formulu 1 odmietajú zmieriť. Počas leta s vedením stajne nenašli spoločnú reč, a tak postupne pritvrdzujú. Priamo v Monze plánujú zorganizovať protest.

Plánované ukončenie vývoja už visí vo vzduchu. K oficiálnemu potvrdeniu tohto kroku by malo dôjsť koncom septembra, teda zamestnanci Viry majú posledné týždne na to, aby preukázali svoju nevôľu a pokúsili sa ešte niečo zmeniť.

Pred týždňom spoločne vyhlásili, že rozhodnutie generálneho riaditeľa Lucu de Mea považujú za nepochopiteľné a odsúdeniahodné. Prekáža im aj to, že vedenie je “hluché” pri pokusoch zamestnancov o dialóg.

Avizujú preto, že v piatok dôjde aj priamo na okruhu k pokojnej demonštrácii. “Väčšina zamestnancov” vo Viry o deviatej ráno začne šesťhodinový štrajk a časť z nich, ktorá vycestuje do Monzy, má v pláne vyjadriť “jasný a neagresívny odkaz za zachovanie francúzskych motorov v F1”. Približne 100 zamestnancov v bielych tričkách s logom Alpinu, čiernou páskou na ramenách a heštegom #ViryOnTrack sa rozdelí na dve tribúny na okruhu.

Mechanici a zamestnanci priamo v garáži budú mať “ak to bude možné” taktiež čierne pásky, no protestujúci ubezpečujú, že zatiaľ ich demonštrácia nebude mať žiaden priamy vplyv na tréningový plán tímu. Monoposty uvidíme na trati v oboch piatkových tréningoch.

Pierre Gasly pred štartom VC Talianska vyjadril pochopenie pre obe strany tohto interného sporu a nádej, že sa vec podarí vyriešiť k spokojnosti všetkých. “Ja nemám nad touto situáciou absolútne žiadnu kontrolu. Je to téma pre tím a top manažment. Z tohto pohľadu sa ja koncentrujem na svoje preteky. Podať maximálny možný výkon na trati je to najlepšie, čo môžem spraviť pre každého zamestnanca.”

“Chcem odmeniť za tvrdú prácu každého jedného zamestnanca. To je moja úloha v tíme a budem sa na ňu koncentrovať,” dodáva francúzsky pilot, ktorý bude v Alpine pôsobiť aj v nasledujúcich sezónach. “Chápem obe strany. Nie je to jednoduché, no môžeme sa o tom rozprávať. Nemám to vo svojej moci. Dúfam, že sa nájde riešenie k spokojnosti všetkých.”

Súvisiace články

Diskusia