logo F1online.skF1online.sk

Honda a Alpine procedurálne porušili rozpočtové pravidlá, informuje FIA

Monza, Taliansko, FIA, ilustračné
© DPPI/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala11. 9. 2024

Medzinárodná automobilová federácia úspešne uzavrela kontroly dodržiavania finančných pravidiel o rozpočtových stropoch. Päť mesiacov skúmania výdavkov jednotlivých tímov a dodávateľov pohonných jednotiek síce neodhalilo porušenie pravidiel prekročením stropu, no procedurálne chyby sa medzi motorármi predsa len našli.

Rozpočtový strop pre tímy platí už od sezóny 2021. Hneď v prvom ročníku fungovania pravidiel boli odhalené až tri porušenia vrátane prekročenia rozpočtu zo strany Red Bullu, za čo mu bol uložený finančný trest, ale aj obmedzený vývoj vo veternom tuneli a s pomocou počítačových simulácií CFD.

Tento rok sa takýmto problémom tímy dokázali vyhnúť. FIA vo svojej správe z vyšetrovania uvádza, že všetkých desať celkov v roku 2023 dodržalo rozpočtové pravidlá bez výhrad. To okrem iného znamená, že relevantné náklady všetkých stajní neprevýšili sumu 138,6 milióna dolárov, ktorá bola stanovená ako základ pre minulý ročník s 23 veľkými cenami.

Finančná kontrola však odhalila dve pochybenia na strane dodávateľov pohonných jednotiek, pre ktorých platili rozpočtové pravidlá prvý rok. FIA zistila, že Honda a Alpine sa dopustili procedurálnych chýb. Regulačný orgán Formuly 1 však zdôrazňuje, že k prekročeniu 140,4-miliónového limitu na výdavky nedošlo a zlyhanie sa týka samotných procesov.

“Rozpočtový úrad CCA potvrdzuje, že aj keď sa zistilo procedurálne porušenie pravidiel zo strany spoločností Alpine Racing SAS a HRC (Honda Racing Corporation, pozn. red.), ani jedna strana neprekročila rozpočtový strop,” píše FIA vo svojom stanovisku pre médiá. “Alpine Racing SAS a HRC konali v dobrej viere a v súčasnosti spolupracujú s úradom na uzavretí celej veci.”

“Vzhľadom na charakter porušenia, komplexnosť nových finančných pravidiel pre výrobcov pohonných jednotiek a výzvy spojené s prvým rokom ich nasadenia, má Rozpočtový úrad CCA v úmysle predmetným dvom dodávateľom pohonných jednotiek navrhnúť, aby svoje priestupky urovnali prostredníctvom Dohody o priznanom porušení ABA,” uvádza federácia.

FIA neinformovala, čím presne sa Alpine a Honda previnili. Procedurálne porušenie sa však môže týkať napríklad neskorého odovzdania jednotlivých správ, nevyhovenia žiadosti o zaslanie dodatočných informácií a spisov či nepresnostiach v odovzdanej dokumentácii.

Obom výrobcom pohonných jednotiek za procedurálne porušenie pravidiel hrozí finančná pokuta. Vzhľadom na okolnosti sa jej dokonca môže vyhnúť, no platí to aj naopak; za istých podmienok môže byť udelený aj športový trest.

FIA konštatuje, že o penalizáciách pre Hondu a Alpine bude informovať, keď budú známe konečné verdikty a príslušné penalizácie.

Súvisiace články

Diskusia