logo F1online.skF1online.sk

Alonso si veril na šieste miesto, no Aston Martinu nevyšli prepočty

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala6. 7. 2024

Aston Martinu kvalifikácia vyšla vzhľadom na to, že oba monoposty postúpili do tretej časti kvalifikácie, ale rozhodne nevyťažil zo svojho monopostu maximum. Fernando Alonso mohol skončiť aj vyššie, keby sa jeho tím neprerátal a on stihol vstúpiť do svojho posledného kola v časovom limite.

Tento príbeh už poznáme veľmi dôverne, no aj tak sa prakticky každý víkend opakuje. Zas a znova tímy opúšťajú garáž na poslednú chvíľu a potom ľutujú, že nestihli začať svoj záverečný pokus. V Silverstone sa takto takmer popálilo viacero jazdcov.

V poslednom sektore sa pred ostrým kolom zišli štyria piloti, ktorých inžinieri hnali dopredu, aby stihli posledné kolo: George Russell, Carlos Sainz, Fernando Alonso a Oscar Piastri. Fernando Alonso sa v predposlednej zákrute pokúsil dostať pred Sainza, no napokon z toho vycúval, čo šikovne využil Piastri a predbehol ho. Posledný pokus síce stihol, ale celý ho odjazdil za zadným krídlom Ferrari, čo ho stálo cenný čas.

Alonso začal svoje ostré kolo ani netušiac, že mu chýbalo pár sekúnd. Uvedomil si to až v zákrute Copse, kde nahlas prejavil svoju nespokojnosť. “ČO?! Chlapci, nemôžem tomu uveriť. Nemôžem tomu uveriť!” lamentoval nad tým, že svoj čas už nemohol vylepšiť.

Po kvalifikácii prezradil, že keby na trať nevyšiel tak neskoro, mohol predbehnúť aj Nica Hülkenberga v bitke o šieste miesto. “V tretej časti kvalifikácie sme nedokončili kolo. Vyrazili sme neskoro a nestihli sme prejsť cieľovou čiarou v časovom limite. Dnes bolo azda možné získať šieste miesto.”

Aston Martinu po náročných týždňoch konečne mohla vyjsť sobota a aj tak to pokazil. Španiel však hľadí na pozitíva. “Je to znamenie, že sme pochopili problémy, ktoré sme mali na posledných dvoch pretekoch. Vrátili sme sa späť do konkurencieschopnejšej formy a obe autá sa dostali do tretej časti kvalifikácie. Dúfame, že zajtra obe autá skončia na bodoch.”

Na avizované šieste miesto to však už stačiť nebude. “Naše pretekové tempo je od toho asi horšie, takže azda ôsme-deviate miesto by mohlo byť reálne.”

Lance Stroll pred týždňom potvrdil zotrvanie v Aston Martine. Nič iné sme ani nečakali, ale azda si vedenie tímu mohlo presadiť aspoň kvóty na dĺžku Kanaďanových rozhovorov pre médiá. Po kvalifikácii a zisku ôsmej priečky si vystačil so štyrmi vetami.

“Myslím si, že z našej strany to je zatiaľ solídny víkend,” otvoril svoju kratučkú analýzu Lance Stroll, ktorý mal vysvetliť, ako sa Aston Martinu podarilo zvrátiť nepriaznivý vývoj a zrýchliť. “Na auto sme nasadili veľa nových vecí.”

Takže auto už reaguje lepšie? “Hej, myslím si, že áno. Len sa pozrite na výsledky,” odkázal reportérovi, ktorému by azda pokroky Aston Martinu skutočne lepšie vysvetlil papier s výsledkami ako kanadský pretekár.

Súvisiace články

Diskusia