logo F1online.skF1online.sk

Alonsovou „jedinou prioritou“ je tretí titul. Dakar má prednosť pred Indy 500

Fernando Alonso
© Twitter/Fernando Alonso
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 15:14

Fernando Alonso bude opúšťať Formulu 1 ako jeden z najlepších jazdcov všetkých čias. Aj keď čísla ho neradia na absolútnu špičku, všetkým dokázal, čoho je skutočne schopný. Možno nemal víťazné auto už viac ako desaťročie, ale španielsky matador sa nevzdáva svojho sna a dúfa, že po dvadsiatich rokoch ešte aspoň raz vystúpi na vrchol.

Teraz o tom môže potichučky hovoriť, keďže Aston Martin je jednoznačne tímom na vzostupe. Aj keď v tejto sezóne patrí medzi najväčšie sklamania, z dlhodobého hľadiska sa v Silverstone rodí vzrušujúci projekt. Fernandov tím má peniaze, zázemie, kvalitných ľudí a teraz to „len“ musí poskladať dokopy.

Pred pár rokmi, keď sedel frustrovaný v nekonkurencieschopnom McLarene, ašpiroval Alonso na zisk „Trojkoruny“ a chcel sa stať len druhým jazdcom po Grahamovi Hillovi, ktorý vyhral Monako, Le Mans a Indy 500. Vďaka dohode s dominantnou Toyotou vyhral legendárne 24-hodinové preteky hneď dvakrát, ale preteky v Indianapolise sú celkom iná káva a tu sa Fernando nedočkal úspechu. Dnes hovorí, že IndyCar nepatrí medzi jeho priority.

„Zúčastnil som sa Indy 500 trikrát a neuspel som. K zisku Trojkoruny mi chýbajú už len tieto preteky, ale návrat do Ameriky momentálne nie je na programe dňa,“ vyhlásil Alonso na podujatí spoločnosti Cognizant, jedného zo sponzorov Aston Martinu.

„V súčasnosti sa veľmi sústredím na Formulu 1. V nasledujúcich dvoch alebo troch rokoch chcem vyhrať svoj tretí titul majstra sveta. To je momentálne moja hlavná a jediná priorita. Keď sa mi to podarí, budem mať už 45 alebo 46 rokov a účasť na Indy 500 si od vás vyžaduje absolútne odhodlanie. Musel by som sa znovu naučiť strašne veľa vecí, takže by to pre mňa asi bolo príliš. To si myslím teraz, ale nehovorím to so stopercentnou istotou,“ povedal Alonso.

Ten počas svojej prestávky od Formuly 1 v roku 2020 vyskúšal Rely Dakar a toto podujatie si nevedel vynachváliť. Už vtedy sľuboval, že sa do púšte vráti. Pri svojej premiére skončil na solídnom trinástom mieste a už teraz vie, čo bude robiť po skončení formulovej kariéry.

„Myslím si, že mojou ďalšou veľkou výzvou bude Dakar. Keby som dokázal vyhrať túto rely, bude to pre mňa obrovská odmena za celú kariéru. Vyhral som vo Formule 1, vyhral som vytrvalostné preteky v Le Mans a Daytone a keby som dokázal vyhrať aj v rely, znamenalo by to strašne veľa pre mňa ako jazdca,“ vyhlásil Alonso.

„S Formulou 1 nejazdíte rovnako ako so špeciálom pre Le Mans, ktorý musí vydržať 24 hodín vkuse, keď s ním chcete vyhrať. Rovnako to platí o Dakare, kde jazdíte po dunách a štrku v Saudskej Arábii. Vo všetkých týchto kategóriách som musel začínať od nuly a obklopiť sa tými najlepšími jazdcami z daného odboru. Musel som zostať pokorný a učiť sa od nich,“ pokračoval so zápalom dvojnásobný majster sveta.

„Nemám problém akceptovať, že netuším, ako jazdiť so špeciálom rely. Zo dňa na deň som sa však zlepšoval, učil som sa od nich a nakoniec som dokázal súťažiť na najťažšej rely na svete,“ dodal Alonso.

Súvisiace články

Diskusia