logo F1online.skF1online.sk

Toto sú moje podmienky, vyhlásil spokojný Hamilton

George Russell, Lewis Hamilton a Lando Norris
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala6. 7. 2024

Lewis Hamilton je historicky najlepším kvalifikantom v Silverstone. Deviatu pole position do svojej zbierky síce nepridal, ale z radosti mu to neubralo. Mercedes totiž obsadil prvý rad a sedemnásobný šampión zaostal za prvou priečkou o 171 tisícin sekundy.

Na VC Veľkej Británie sa to ešte nikdy nestalo a aby sme našli podobný prípad na iných podujatiach, museli by sme listovať poriadne ďaleko v historických záznamoch Formuly 1. Troch britských jazdcov sme mohli vidieť na prvých troch priečkach po kvalifikácii naposledy na VC Juhoafrickej republiky v roku 1968, keď Jim Clark, Graham Hill a Jackie Stewart ovládli kvalifikáciu.

Teraz sa to isté podarilo oveľa mladšej generácii a z kvalifikačného pódia z roku 1968 ju už môže sledovať len Jackie Stewart. Pre Jima Clarka bola spomínaná veľká cena úplne poslednou pred jeho tragickou nehodou na Nürburgringu a Graham Hill navždy opustil tento svet o osem rokov neskôr.

“Je to parádne. George dnes zajazdil úžasné kolo, takže som nesmierne šťastný nielen kvôli nemu, ale aj preto, že sme ako tím obsadili prvé dve priečky. Povedal by som, že ako tím patríme na tieto priečky,” vyhlásil Lewis Hamilton. “Teším sa so všetkými z tímu.”

Hviezde britského motoršportu okruh v Silverstone nesmierne vyhovuje a keď na ňom zaprší, tak sa jej dokáže vyrovnať len málokto. “Keď som zbadal mokrú trať, tak som bol nadšený. To sú presne tie moje podmienky a aj preto som zajazdil najrýchlejší čas. Neskôr to začalo byť s nastavením náročnejšie, ale auto som nastavil viac na preteky.” Brita tak môže mrzieť len to, že postupne trať vyschla.

“Pred týmto víkendom by som si nikdy nebol pomyslel, že s obomi autami obsadíme prvý rad,” radoval sa Hamilton, ktorého tím získal 139. pole position v histórii, z toho jedenásť na pôde vo Veľkej Británii. “Z auta som mal fantastický pocit aj s tým, odkiaľ dnes fúkal vietor.”

“V tejto kvalifikácii bolo k zisku dobrého výsledku kľúčové dostať pneumatiky na optimálne teploty v tom ideálnom čase. Mohol som byť dokonca aj rýchlejší,” prezradil. “Ale som sebavedomý, že zajtra z auta dostaneme viac a prehovoríme do boja o víťazstvo. Máme v rukáve eso, ktoré McLarenu chýba; s Russellom máme vpredu dve autá, takže máme najlepšiu šancu udržať Landa za sebou.”

Pred kvalifikáciou sme ani nečakali, že McLaren si takto nechá ujsť kvalifikačné víťazstvo. “Nás to skutočne prekvapilo. Mali sme dojem, že stále strácame z hľadiska prítlaku, no dnes sme mali o čosi lepšiu aerodynamickú efektivitu. Neviem, čo to… McLaren mal dnes viac prítlaku v porovnaní s piatkom. Neviem, či to tak aj zostane, ale asi to v ich prípade znamenalo aj zhoršenie výkonu.”

Súvisiace články

Diskusia