logo F1online.skF1online.sk

Hamilton chváli Bearmana a Colapinta: Chcem byť k nim iný ako boli ku mne

Oliver Bearman a Franco Colapinto
© X/Williams
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 18:20

Oliver Bearman a Franco Colapinto v tejto sezóne ukázali, že by z nich mohli byť budúce hviezdy Formuly 1. Ich brilantné výkony zaujali aj Lewisa Hamiltona, ktorý oboch zasypal slovami chvály. Verí, že ich čaká veľká budúcnosť, a že ich treba na ceste ku hviezdam podporiť, nie zhadzovať.

Bearman si na svoju riadnu šancu ešte pár mesiacov bude musieť počkať, no to isté platí aj pre Franca Colapinta. V prípade oboch mladíkov však môžeme konštatovať, že ak budú pokračovať vo svojich výkonoch, určite sa im čoskoro nájde miesto nielen v tímoch na chvoste poľa, ale aj v tých popredných.

Lewis Hamilton po štarte z boxov v Azerbajdžane strávil značnú časť druhej polovice pretekov bojovaním práve proti spomínanej dvojici. Do cieľa napokon dorazil medzi nimi na deviatom mieste, keď nielen v parc fermé, ale aj pred mikrofónmi a neskôr na sociálnych sieťach oboch pochválil za skvelý výkon.

Obom to vyčarilo úsmev na tvári. “Je to niečo úžasné, že pilot ako Lewis, ktorý je sedem- alebo osemnásobným majstrom sveta — záleží, ako sa na to pozeráte —, po pretekoch prišiel za mnou mi pogratulovať,” neveril vlastným očiam Franco Colapinto, ktorého zas po Singapure vo veľmi podobnom duchu chválil Sergio Pérez. “Je šialené, keď vidím, ako som sa dostal z F3, cez F2 až k pretekaniu s Lewisom.”

Hamilton sa v Singapure vrátil aj k tomuto spoločnému súboju z Baku. Novinári mu prezradili, aký bol Colapinto z jeho chvály unesený, a pilot Mercedesu si pri tom spomenul aj na svoje začiatky. Vraj nechce opakovať chyby svojich predchodcov vo Formule 1.

“Vidieť to bolo naozaj krásne. Ja si stále veľmi jasne spomínam na to, keď som v roku 1996 ako jedenásťročný šiel na preteky a na VC Belgicka som prvýkrát stretol pilotov F1,” vrátil sa do svojho detstva Lewis Hamilton na tlačovej konferencii. “Keď som sa dostal do Formuly 1, nespomínam si, že by som sa od niekoho okrem Nikiho [Laudu] dočkal vrúcneho privítania, ale on bol bývalým jazdcom. A v skutočnosti to v tej dobe nebol ani Niki! Spomínam si, aké to bolo byť mladý, zažiť si to a aké to bolo tvrdé.”

“Teraz vidím týchto dvoch mladíkov, že odvádzajú úžasnú prácu. V istých fázach som ich mal pred sebou oboch. Nerobili chyby, sú vskutku talentovaní a pred sebou majú svetlú budúcnosť,” myslí si rodák zo Stevenage.

Hamilton hneď vo svojich prvých pretekoch v roku 2007 obsadil tretie miesto, čo rozhodne nebola žiadna náhoda. Z prvých jedenástich veľkých cien si domov neodniesol žiadnu trofej len jedenkrát. Nemal však pocit, že by ho za to súperi vyzdvihli.

Teraz chce inšpirovať k zmene. “Z mojej pozície chcem byť iný ako boli ku mne, keď som bol mladší. Chcem byť k nim pozitívny a povzniesť ich, nie hovoriť o nich negatívne, čo veľa ľudí robí. O mladých bezdôvodne hovoria len negatívne.”

Súvisiace články

Diskusia