logo F1online.skF1online.sk

Stewarta prekvapil Hamiltonov prestup do Ferrari: Čaká ho najväčšia výzva v kariére

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkvčera 21:59

Ferrari nie je obľúbenou destináciou pre britských jazdcov. Aj keď je Scuderia najstarším tímom na rošte a Britov sme mali vo Formule 1 už 163, len jedenásť ich jazdilo vo Ferrari a dvaja – Mike Hawthorn a John Surtees – získali s týmto tímom titul. Lewis Hamilton tam prichádza na sklonku kariéry ako dvanásty v poradí a podľa jeho krajana Jackieho Stewarta ho nečaká nič jednoduché.

Rozhodne išlo o jeden z najväčších prestupov v histórii Formuly 1. Lewis Hamilton sa rozhodol, že po jedenástich rokoch opustí Mercedes a na sklonku kariéry príjme výzvu v podobe Ferrari. Nečaká ho nič jednoduché, ale ak uspeje, celá jeho nesmierne úspešná kariéra dostane úplne nový rozmer.

„Svojím spôsobom ma to prekvapilo,“ povedal Jackie Stewart o prestupe Hamiltona pre RacingNews365.com. „Čoskoro bude mať štyridsať rokov a smeruje do tímu, ktorý sa len nedávno stal veľmi konkurencieschopným. Vo Ferrari prebehlo mnoho manažérskych a štrukturálnych zmien, čo je pre tím Formuly 1 rušivé. Teraz majú väčšiu stabilitu a Lewis to vidí.“

Jackie si zaspomínal aj na staré časy, keď sám čelil podobnému rozhodnutiu a koketoval s Enzom Ferrarim. „Takmer som prestúpil do Ferrari. Keď som tam išiel, skoro som odpadol. Bolo to pôsobivé a to miesto malo úžasnú atmosféru. Taliani sú úžasní a nadšení. Zapôsobilo to na mňa a stavím sa, že to isté teraz prežíva aj Lewis,“ povedal najstarší žijúci majster sveta Formuly 1.

Napriek tomu sa Stewart nevie zbaviť určitých pochybností. Iste, Ferrari je snom každého jazdca, ale trojnásobný šampión nevie, či načasovanie je v prípade Hamiltona úplne dokonalé. „Keby mal dvadsaťpäť alebo tridsať rokov, nebolo by to také náročné,“ myslí si Stewart.

„Jeho schopnosti a talent sú očividné aj dnes. Dokázal to na tohtoročných pretekoch v Silverstone. Je to neobvyklý čas na takýto prestup a jedného dňa bude musieť ukončiť kariéru, ale podľa neho ten čas ešte neprišiel. Dokážem to pochopiť, ale podľa mňa ho čaká najväčšia výzva v kariére,“ skonštatoval Stewart.

Súvisiace články

Diskusia