logo F1online.skF1online.sk

Allison vysvetlil, prečo ho samotný Hamiltonov odchod neprekvapil

Lewis Hamilton
© Jiří Křenek/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala20. 6. 2024

Odchod Lewisa Hamiltona z Mercedesu a jeho prestup do Ferrari zasiahol širokú verejnosť ako blesk z jasného neba. Prekvapení boli určite aj v Mercedese, no podľa technického riaditeľa Jamesa Allisona nemali byť, ak poznali detaily zmluvy sedemnásobného šampióna.

Lewis Hamilton po letnej prestávke podpísal novú dvojročnú zmluvu, no nakoniec prešli len asi štyri mesiace a už sa do príslušnej kolónky, tentoraz na hlavičkovom papieri Ferrari, podpisoval zas. Toto Wolff priznal, že zostal ako obarený; na Vianoce všetci odchádzali ako jedna veľká a nerozlučná rodina, no po nich mu Hamilton oznámil nemilé správy.

James Allison v najnovšom podcaste Beyond the Grid prezradil, že on až taký zaskočený nebol. “Nijako ohromne,” prezradil s tým, že ho neprekvapil samotný odchod, ale skôr rýchlosť, akou to všetko stihol vybaviť. “Prekvapilo ma, ako sa to stalo a načasovanie, ale uvedomoval som si charakter zmluvy, ktorú sme mu ponúkli a že tento ponúknutý kontrakt také niečo pripúšťal. Keď sa to teda udialo, nemali sme byť prekvapení, pretože presne na to sme boli pripravení. Inak by sme takúto možnosť do jeho zmluvy nezakotvili.”

Lewis Hamilton mal v kontrakte výstupnú klauzulu, ktorú sa rozhodol využiť. “Myslím si, že všetkých nás zaskočilo načasovanie a celý sled udalostí, ale nie, že sa to udialo. To nebolo také nepredvídateľné.”

Mercedes už dva roky po sebe nedokázal Hamiltonovi poskytnúť monopost, s ktorým by mohol bojovať o víťazstvá. Nemohol rátať s tým, že pilot takého kalibru bude na zlepšenie čakať donekonečna, tobôž nie v jeho veku.

Strieborným šípom budú jeho skúsenosti chýbať, a Jamesovi Allisonovi bude chýbať ešte aj niečo iné. “Tie dni, keď dokázal totálne čarovať a vy ste si hovorili, panebože!” spomína na niektoré výnimočné výkony Lewisa Hamiltona. “Keď svoje auto na trati umiestnil s takou precíznosťou, že jazdci okolo neho nemali inú možnosť len sa vzdať pred tým, čo Lewis predvádzal.”

“Tiež jeho schopnosť viac a viac predlžovať život pneumatík, zatiaľ čo Bonovi odkazoval, že to nezvládnu. Aj táto dráma, ktorá patrí k tomu, keď ho máte ako tímového kolegu,” prezradil Allison. “Ale najmä jeho brilantné výkony. Už som povedal, že podľa mňa je najlepším pretekárom všetkých čias a stále v to verím.”

Súvisiace články

Diskusia