logo F1online.skF1online.sk

Veríme, že to najhoršie máme za sebou, hovorí Allison

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 5. 2024

Mercedes má za sebou nesmierne náročný začiatok sezóny. Tím momentálne okupuje v Pohári konštruktérov štvrté miesto a už nabral veľkú stratu na Red Bull, Ferrari a McLaren. V Brackley však podľa technického riaditeľa Jamesa Allisona nestrácajú vieru, práve nasadili prvý veľký balík vylepšení a dúfajú, že ich čakajú lepšie časy.

Úspešný anglický konštruktér sa vrátil na čelo technického oddelenia Mercedesu pred dvanástimi mesiacmi. Jeho úlohou bolo vyviesť tím mnohonásobných šampiónov z temnoty a vrátiť ho na správnu cestu. V úvode sezóny 2024 sa však Mercedes veľmi trápi a na druhé Ferrari nabral už 123-bodovú stratu.

Čo sa s tým dá robiť? Jedinou cestou je nasadenie vylepšení a zlepšenie výkonnosti. Presne to Mercedes začal v Miami a pokračoval v tom aj v Imole. Aj podľa technického riaditeľa stajne Jamesa Allisona sa situácia v tíme pomaly začína otáčať.

„Vždy je to ťažké, keď na tom auto nie je tak, ako by ste chceli. Nie je to príjemná situácia,“ povedal anglický inžinier. „Keď to však začnete chápať a začnete sa posúvať dopredu, tak je to veľmi príjemné. Dúfam teda, že to najhoršie máme za sebou a sme na vzostupe.“

Mercedes začal sezónu 2023 bez bočníc. Až v priebehu samotného roka pochopil, že išlo o slepú uličku a vykonal zmeny. V DNA monopostu však zostalo zakorenených niekoľko charakteristík, ktoré inžinieri zmenili až na začiatku nového roka. Ako sa však ukázalo, Ferrari a McLaren boli v tomto smere o krok ďalej.

„Medzi minulou a touto sezónou sme presunuli pár vecí, ktoré rozhodne nemôžete presunúť v priebehu roka. Museli sme to urobiť počas zimy. Tieto zmeny nám pomohli,“ povedal Allison.

„Nemyslím si, že na monoposte treba opraviť veľa náročných položiek, ktoré sa dajú zmeniť len v priebehu zimnej prestávky. Nie je tu veľa vecí, ktoré kričia o zmenu. Väčšinou je to len otázka tvrdej práce, aby sme sa dostali do solídnejšej pozície,“ dodal technický riaditeľ Mercedesu.

Presne to je účel ďalšieho balíka vylepšení, ktorý tím nasadil v Imole. Mercedes v piatok potvrdil zlepšenú formu a pocit za volantom si pochvaľovali aj piloti. Na nejaké závery je však priskoro.

„Táto trať je pravdepodobne jednoduchšia v tom zmysle, že rozsah rýchlosti v zákrutách nie je taký veľký. Tomuto problému čelíme všetci a zdá sa, že sme ju riešili o niečo pomalšie než ostatní. Myslím si však, že v priebehu nasledujúcich pretekov uvidíte, ako ho postupne necháme za sebou,“ sľúbil Allison.

Súvisiace články

Diskusia