logo F1online.skF1online.sk

Williams ponúkol Sainzovi kontrakt 2+2, lepšiu ponuku už nedostane

Carlos Sainz
© SF Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala13. 6. 2024

Jazdecké zloženie pre rok 2025 a 2026 začína byť čoraz jasnejšie. Pre Carlosa Sainza to však znamená, že možnosti sa rýchlo míňajú a dnes si už v podstate nemá z čoho vyberať. Pilot, ktorého ešte v úvode sezóny formulový padok ľutoval za prepustenie z Ferrari, zrejme bude musieť prijať najnovšiu ponuku Williamsu.

Po podpise novej zmluvy Sergia Péreza zostávajú z ako-tak perspektívnych tímov už len Audi a Williams. Toto Wolff totiž otvorene priznal, že s Carlosom Sainzom v tíme nepočíta. Namiesto neho sa rozhodol vydať cestou Kimiho Antonelliho.

Béčkový tím Red Bullu už obsadil jeden kokpit Júkim Cunodom a do toho druhého sa tlačia Liam Lawson a Daniel Ricciardo. Tu pre Sainza nie je miesto rovnako ako v Aston Martine. Do Alpinu sa zas nechce nikomu príčetnému, koho neprepadlo zúfalstvo. Niekto by však do Alpinu prišiel rád: nováčikovia.

Okrem neperspektívneho Haasu zostávajú Williams a Audi. Obe stajne sa otvorene priznávajú k tomu, že Carlosa Sainza chcú získať pre seba. James Vowles mu dokonca cez víkend otvorene dvoril. A presne tento tím podľa novinára nemeckého magazínu Auto Motor und Sport Michaela Schmidta ponúkol Španielovi zaujímavú dvojročnú zmluvu s možnosťou predĺženia o ďalšie dva roky.

Prečo by mal Carlos Sainz pristúpiť na túto ponuku? V roku 2025 sa zrejme na výkonnosti týchto tímov nič zásadné nezmení (čo stavia do lepšej pozície Williams) a pred sezónou 2026 je všetko otvorené. Williams sa však pýši tým, že bude mať pohonné jednotky Mercedesu. Agregáty z Brixworthu by mali aj v novej ére patriť medzi absolútnu špičku Formuly 1. Okrem toho sa James Vowles stará o rozkvet britskej stajne, ktorý naberá dobrý spád.

Na druhej strane Audi chce budovať dlhodobý projekt a je otázne, či by pristúpilo len na dvojročný kontrakt, aký mu ponúka Grove, a či by ho tak ochotne po sezóne 2026 pustilo. Williams však podľa nemeckého zdroja je ochotný podstúpiť toto riziko a Sainza bez problémov uvoľniť, ak sa Vowlesove plány nepodarí naplniť. V roku 2026 sa tak Sainz bude môcť dôkladne rozhliadnuť a vybrať si tím, ktorý nové pravidlá trafí najlepšie. Možno aj Audi.

Správy AMuSu potvrdila stálica v padoku, novinár Joe Saward, vo svojom blogu. “Williams ponúka Carlosovi zmluvu 2+2, ktorá by mu umožnila v roku 2026 odísť, ak sa objaví lepšia ponuka. A úprimne, museli by ste sa nechať opiť rožkom z pekárne Audi, aby ste si mysleli, že nemecká značka je lepšou voľbou pre rok 2025.”

“Carlos by sa v roku 2025 mohol pripojiť k Williamsu, ktorý bude nasadzovať motory Mercedesu. A s veľkou pravdepodobnosťou tieto motory budú veľmi blízko čela aj v roku 2026 (pretože vedia ako na to). OK, Williams toho za posledných desať rokov veľa nedosiahol, ale ak človek pozorne sleduje tento šport, vidí znamenia, že sa toto obdobie chýli ku koncu,” vysvetľuje vo svojom blogu. “Tím bol v strašnom neporiadku, keď ho odkúpil Dorilton, a náprava si pýta svoj čas.”

“Ak sa však pozrieme na McLaren, vidíme, že zákaznícky tím Mercedesu môže byť rovnako dobrý ako Mercedes alebo Ferrari a to MUSÍ byť lepšia stávka ako na Audi,” poznamenal renomovaný novinár.

Súvisiace články

Diskusia