logo F1online.skF1online.sk

Villeneuve a Marko sa pýtajú: A chcel byť Stroll vôbec pretekárom?

Lance Stroll
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 6. 2024

Niežeby to bol ideálny víkend na kritizovanie Lanca Strolla. V Imole a v Monaku štartoval kanadský pretekár pred Fernandom Alonsom a na domácej pôde sa držal tesne za ním. Aj keď dvojnásobný šampión nadelil tímovému kolegovi v Q3 takmer pol sekundy, v Q1 a Q2 zajazdili takmer identické časy. Keď však televízia Sky najala tento víkend ako experta Jacqua VIlleneuva, muselo prísť aj na Strolla.

Kanadský pretekár v tomto prípade obhájil svoju pozíciu pred hlasmi kritikov. Rozhodne nezažil taký horúci víkend ako napríklad Logan Sargeant alebo Sergio Pérez. Okrem toho, v kvalifikáciách je medzi Alonsom a Strollom stav pomerne vyrovnaný 5:4 – na body je to už menej vyrovnaných 41:17.

Otázky na Strollovu motiváciu však ani tento výsledok nezaženie. Pri pohľade na jeho vystupovanie a reč tela sa častokrát neviete ubrániť dojmu, že by radšej niekde na horách snowboardoval, hral tenis alebo hokej s kamarátmi, čo sú ďalšie z jeho koníčkov. Jeho odveký kritik Jacques Villeneuve si preto pred kamerami Sky nemohol odpustiť drobnú úvahu na tému pozadia svojho krajana.

„Mal vôbec niekedy na výber? Naozaj sa chcel stať pretekárom? Alebo o tom sníval len jeho otec?“ pýta sa Villeneuve. „Pretekanie bolo vždy veľkou vášňou jeho otca. Spoznal som ho ešte počas môjho pôsobenia v IndyCar. Sám chcel byť vždy pretekárom. Nemohol si to splniť a preto si teraz žije svoj sen.“

„Mal jeho syn vôbec na výber? Snažím si predstaviť Lanca, ako hovorí: ‚Oci, ja v skutočnosti nechcem pretekať.‘ Nie som si istý, ako by to skončilo,“ uvažuje Villeneuve.

Pri týchto otázkach sa hodí drobný exkurz aj do Jacqovho detstva. Jeho otec je pretekárska legenda, aj keď sa na rozdiel od svojho syna nikdy nestal majstrom sveta. Jacques o tom často nehovorí, ale jeho spomienky na Gilla nie sú práve veselé. Jeho manželka a Jacqova mama Joann priznala, že na syna bol Gilles nesmierne tvrdý a náročný. Nútil ho do vecí, ktoré sám nechcel, zatiaľ čo jeho sestru Melanie rozmaznával a vychvaľoval.

Jacques sa však stal pretekárom až po smrti otca a z vlastnej vôle. Mal takúto voľbu niekedy aj Lance? Istý si vraj nie je ani poradca Red Bullu Helmut Marko. „Mal pár veľmi dobrých pretekov a niekoľko veľmi priemerných. Zaujímalo by ma, či naozaj chce byť pretekárom a pracuje veľmi tvrdo, aby dosiahol dobré výsledky. Ťažko povedať, pretože ho nepoznám dosť dobre a nie som k nemu dosť blízko, aby som posúdil jeho úsilie,“ povedal Rakúšan.

Súvisiace články

Diskusia