logo F1online.skF1online.sk

Podľa Norrisa by McLaren mohol aj vyhrať: Teším sa na to, čo môžeme dokázať

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala9. 6. 2024

McLaren v Kanade ťahá nečakane dlhú negatívnu sériu. Verili by ste tomu, že na Okruhu Gillesa Villeneuva bodoval naposledy v roku 2014? Tentoraz má obrovskú šancu s tým niečo spraviť a možno aj vyhrať. Lando Norris je úprimne zvedavý, ako sa mu bude dariť.

Kvalifikácia na VC Kanady sa zaradí medzi najtesnejšie v histórii. O pole position nakoniec nerozhodol dosiahnutý čas, ale len poradie odjazdených kôl. Ba čo viac, Landovi Norrisovi na tretej priečke chýbalo len 21 tisícin sekundy.

Max Verstappen a aj Lando Norris môžu lamentovať nad tým, že tých pár tisíciniek niekde mohli nájsť. Pilot McLarenu však veľkú frustráciu necíti. “Ešte som mohol byť aj na Maxovom mieste, zajazdiť dostatočne rýchle kolo a aj tak nestáť na pole position,” uvedomuje si potenciálne ešte smutnejší scenár. “Takže som šťastný za tretie miesto. Bolo to veľmi tesné.”

“Nuž a byť tak blízko po kole, o ktorom som si ani nemyslel… Teda, bolo dobré, ale nie úžasné,” hodnotil poslednú časť kvalifikácie zo svojho pohľadu. “A viem tiež, že George podľa svojich slov z toho nevyžmýkal maximum.”

Mercedes bol v skutočnosti rýchlejší v druhej časti kvalifikácie ako v úplnom závere, takže priestor na zlepšenie tu ešte bol. Na druhej strane však nemusí byť celkom fér porovnávať časy posledných dvoch segmentov, keďže počas prestávky jemne kropilo.

“Každé kolo bolo iné. Pneumatiky sa zohriali, potom vychladli, potom sa začali drobiť, následne zas vyšlo slnko, aby opäť začalo kropiť. Byť konzistentný a chytiť dobrý rytmus bolo náročné,” poznamenal víťaz tohtoročných pretekov v Miami.

McLaren sa po vydarenej kvalifikácii môže pokúsiť triumfovať zas. Na rozdiel od Monaka sa v Montreale bude dať predbiehať. Navyše Norris štartuje tretí, zatiaľ čo v Miami začínal z piateho miesta.

“Jasné, v nedeľu dva predbiehacie manévere! To bude hračka!” siahol po svojom typickom humore Lando Norris. “Ale nie, teším sa, keď uvidím, čo môžeme dokázať. Auto je celú sezónu výborné, najmä na posledných troch alebo štyroch pretekoch sme sa dobre rozbehli. Pred nami sú však dvaja veľmi rýchli jazdci, za nami je plno rýchlych pilotov, takže zajtra sa postaráme o dobrú šou.”

Môže McLaren vyhrať? “Na posledných veľkých cenách sme mali skvelú rýchlosť, takže poviem, že áno. Sme v hre. Ale viete, George je celý víkend favorit, oni sú veľmi rýchli. Na papieri to vyzerá tak, že sú vo väčšej pohode. V podstate od prvého výjazdu na trať boli na čele poradia, zatiaľ čo o nás to nutne neplatilo. V priebehu víkendu sme postupne napredovali.”

“V poslednej dobe sme však vždy podávali dobré výkony. Ak sa nám to podarí v nedeľu zopakovať, tak sa teším na to, čo v pretekoch môžeme predviesť,” avizuje pred rozhodujúcim dňom víkendu.

Súvisiace články

Diskusia