logo F1online.skF1online.sk

Lando Norris: Nechcel som, aby mi otec platil vstup do Formuly 1

Lando Norris
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala31. 5. 2024

Len hŕstke šťastlivcov sa podarí dostať do Formuly 1. Niektorým vďaka obrovskému talentu, iným vďaka tučnej peňaženke. A aj keď je otec Landa Norrisa milionár, britský jazdec prezradil, že od svojho otca nikdy nechcel finančnú pomoc, aby mohol pretekať v efjednotke.

Financovanie pretekárskej kariéry svojich detí je pre každú rodinu náročné. Viacerí rodičia sa preto museli vzdať svojich snov a investovať všetko do motokár, Formuly 3 či F2. Norrisovci v tomto smere nemali žiadne ťažkosti, keďže hlava rodiny Adam Norris je úspešným podnikateľom s odhadovaným majetkom cez 200 miliónov eur.

Otec pomáhal Landovi Norrisovi na jeho ceste do Formuly 2, ale Lando od neho viac nežiadal, aby nebol častovaný poznámkami, “že som tu len kvôli svojmu otcovi”. Bol odhodlaný sa do kráľovnej motoršportu dostať svojou zásluhou alebo vôbec.

“Nikdy som nechcel, aby mi platil vstup do Formuly 1,” prezradil v podcaste HPP Lando Norris. “To bol jeden cieľ. Mohol ma podporovať až do Formuly 1, alebo povedzme do Formuly 2, dať mi túto príležitosť a podobne.”

“Ja osobne som však cítil, že by som do Formuly 1 nechcel ísť pod podmienkou, že by som si to zaplatil. Je to vec mentálneho nastavenia, keď nechcete na to myslieť takto: Nie som tu preto, že by som si to nezaslúžil, ale preto, lebo som si to zaplatil. To som nikdy nechcel,” hovorí rodák z Bristolu, ktorý sa v Miami dočkal aj prvej skutočne veľkej odmeny.

Namiesto toho mu vstupenku do Formuly 1 vybavil McLaren, no v tej chvíli už vedel, že za to vďačil svojim výsledkom. “Teraz som pyšnejší na to, že ma sem dostal McLaren a ja som bol juniorom McLarenu. Oni ma sem dostali, ja som sa zlepšoval a stal som sa ich oficiálnym jazdcom. Napĺňa ma radosťou, keď môžem povedať toto a nie ten opak.”

Mnohí juniori však nenájdu financie ani na príchod do Formuly 2. Lando Norris si to uvedomuje, že aj keď mu otec nepomáhal spraviť ten posledný krok, pomohol mu prešliapať celý chodník, ktorý dovtedy prešiel.

“Viem, že do istej miery som mal šťastie, že som dostal takúto príležitosť a že ma mohol podporovať až do Formuly 2. Bola to oveľa väčšia podpora, než dostanú iní. Uvedomujem si aj túto druhú stranu,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia