logo F1online.skF1online.sk

Toto nebol smolne načasovaný výjazd safety caru. Norris: Mali sme vyhrať

Lando Norris
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala10. 6. 2024

V tábore McLarenu mohol po poslednom víkende zavládnuť pocit hnevu na formulových bohov, že výjazd safety caru načasovali tak, ako ho načasovali. Ako sa však ukázalo, v skutočnosti si Lando Norris a McLaren môžu spytovať len svoje svedomie. Norris si to uvedomuje.

V Miami bol výjazd bezpečnostného vozidla dokonale načasovaný pre Landa Norrisa. V Montreale to už ideálne nebolo, ale nemôžeme povedať, že by to bola vyslovene smola a vesmír sa dostal do rovnováhy. Pilot McLarenu mal všetko vo svojich rukách.

Fáza bezpečnostného vozidla sa totiž začala pár desiatok metrov pred brzdnou zónou do poslednej šikany. Keď Lando Norris na volante spozoroval kontrolku SC a na ľavej strane trate zasvietil panel SC, bez váhania mal odbočiť do pitlane. To by však musel vopred dostať príkaz od tímu pripraviť sa na zastávku. Boxový múrik pritom mohol čakať, že riaditeľstvo pretekov rozhodne takto, keďže monopost Logana Sargeanta stál vedľa trate už dosť dlho a vôbec sa nehýbal.

Inžinier Will Joseph upozornil Landa Norrisa na problémy Logana Sargeanta, keď predchádzal desiatou zákrutou. “Lando, v zákrutách 4 a 5 sa objavili žlté vlajky. Je to Sargeant, ktorý práve stojí. Monitorujeme to.”

Vo chvíli aktivácie fázy SC sa inžinier okamžite ozval vo vysielačke. “Safety car!” a Lando Norris sa v momente spýtal: “Zastaviť či nie?”

“Ak dážď… Ak si myslíš…” začal špekulovať inžinier, no na to nebol čas. Čas mal v najlepšom prípade len na prosté áno alebo nie. Hneď si to aj uvedomil a zmierený s realitou dodal: “Zostaň vonku.” Norris bol v tej chvíli už v šikane.

FOM/Screenshot

Namiesto toho mali byť v McLarene dohodnutí už vopred: Ak sa objaví safety car, buď pripravený ísť do boxov. Za iných okolností by túto informáciu možno nechceli poskytnúť konkurencii, ale v tejto chvíli nebolo nad čím uvažovať; aj tak všetci už len čakali na dážď a zastávky. Nikto z čela by si nedovolil ešte viac natiahnuť svoj stint. Tobôž nie, ak sa blížil dážď a z intermediálok sa stali sliky.

Bezprostredne po skončení pretekov Lando Norris nadhodil, že čo mu šťastie dožičilo v Miami, to mu vzalo v Montreale. Neskôr na tlačovej konferencii mal však už viac informácií a otvorene priznal pochybenie. “Mali sme vyhrať, to je všetko. Nespravili sme to dosť dobre ako tím. Mali sme zastaviť a nezostať zaseknutí za bezpečnostným vozidlom.”

Podľa prepočtov tímu za ním stratil desať sekúnd, ktoré v konečnom dôsledku znamenali, že po zastávke sa vrátil na trať až za Maxom Verstappenom a Georgeom Russellom. “Nemyslím si, že by v tom bolo šťastie alebo smola. Nemyslím si, že to bolo také ako v Miami. Teraz sme skrátka spravili zlé rozhodnutie. Je to moja vina a vina tímu. Potom o tom budeme debatovať.”

“Dnes sme mali vyhrať. Teraz sme sa už dostali na úroveň, na ktorej s druhým miestom nie sme spokojní. Cieľom je vyhrať a my sme nevyhrali. Je to frustrujúce,” opísal svoje pocity Lando Norris.

McLaren sa ešte pokúsil so situáciou niečo spraviť a keď Max Verstappen s Georgeom Russellom prezuli z intermediálok na sliky, Norris zostal na trati. V priebehu ďalších dvoch kôl bol rýchlejší ako dvojica vzadu a na výjazde z boxov to bolo veľmi tesné medzi ním a Verstappenom.

Pneumatiky Landa Norrisa však ešte neboli zohriate, auto sa mu pokĺzlo a stratil pozíciu voči Verstappenovi a vzápätí aj Russellovi. Keď sa gumy konečne dostali do optimálneho okna, druhé miesto si vzal späť. Odloženie pitstopu napokon schvaľuje: “Pomohlo mi vylepšiť si šance oproti Georgeovi a vyšiel mi naňho overcut.”

Napokon sa však ešte vrátil k momentu, ktorý skutočne rozhodol. “Mali sme dosť času zastaviť a nezastavili sme, takže to je naša chyba. V tomto smere sme skrátka nepodali dostatočne dobrý výkon.”

Súvisiace články

Diskusia