logo F1online.skF1online.sk

Piastri o šanci na víťazstvo: Ak nie štart, tak stratégia

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl25. 5. 2024

Oscar Piastri zažil perfektnú monackú kvalifikáciu a na štarte bude najbližším súperom Charlesa Leclerca. Austrálčan sa pokúsi využiť akúkoľvek príležitosť, aby sa cez domáceho hrdinu dostal na vytúžené prvé miesto.

Minuloročný nováčik bol dnes tým rýchlejším z dvojice McLarenov, a chvíľu to vyzeralo, že by mohol atakovať aj pole position. Na suverénneho Leclerca však napokon stratil necelé dve desatiny sekundy.

Čo chýbalo k prvému miestu? „Ak by sme vzali druhú polovicu môjho prvého pokusu v Q3 a prvú časť toho druhého, možno by to vyšlo,“ poznamenal Oscar Piastri, ktorý však vzdal poklonu súperovi z Ferrari.

„V Q3 je vždy niečo, čo by ste mohli zlepšiť, zvlášť v Monaku. Na druhej strane, ak si toto poviete, môžete práve tu skončiť v bariére. Charles je celý víkend veľmi silný a zaslúži si za to kredit. Na niektorých miestach sa mu nikto z nás ostatných nedokázal priblížiť. Už to, že som sa dostal tak blízko, je veľmi solídne.“

V Monaku je to do prvej zákruty veľmi blízko, a miesta je málo. Oscar Piastri sa teda viac než na štart bude zrejme pozerať na stratégiu a prípadný undercut, ktorý však môže byť pri premávke na krátkom mestskom okruhu komplikovaný.

„Do prvej zákruty je to blízko, a predbiehanie ako také je prakticky nemožné. Ak by sa mi predsa len podarilo dostať do vedenia, potom je to v Monaku veľmi jednoduché kontrolovať. Pokiaľ nie, zostáva stratégia. Som na druhej najlepšej pozícii, a určite sa objavia nejaké možnosti. Musíme byť pripravení využiť akékoľvek príležitosti, ktoré sa v pretekoch naskytnú,“ pokračoval 23-ročný rodák z Melbourne.

O Monaku sa hovorí, že práve pilot v ňom dokáže priniesť dôležitý rozdiel. Jeden z najväčších talentov súčasnej F1 len potvrdil svoj potenciál i kvality.

„Som veľmi šťastný. Je pekné štartovať z prvého radu. Zatiaľ sa mi darí počas víkendu napredovať a budovať momentum. A čo je lepšie, práve v týchto farbách,“ pripomenul Oscar Piastri špeciálne lakovanie McLarenu na počesť Ayrtona Sennu.

Súvisiace články

Diskusia