logo F1online.skF1online.sk

Zak Brown: V Red Bulle je toxické prostredie, najlepšie vyhliadky má Ferrari a McLaren

Predné krídlo Red Bullu v garáži
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala12. 6. 2024

Kauza Christiana Hornera je už pomaly zabudnutá, ale stále nie celkom. Šéf McLarenu Zak Brown tvrdí, že v tábore červených býkov stále nie je všetko s kostolným poriadkom a pracovať v Milton Keynes nie je žiaden pôžitok.

Red Bull vyhral poslednú veľkú cenu a aktuálne vedie oba šampionáty. Z hľadiska výsledkov to bola veľmi úspešná prvá tretina sezóny, ale v zákulisí sa toho stalo viac ako dosť. Zak Brown avizuje, že ešte sme nevideli všetky následky a vec tak stále nie je definitívne uzavretá.

“V Red Bulle v tejto chvíli panuje dosť toxické prostredie. A to ešte nie je všetko,” vyhlásil v podcaste Hot Pursuit z dielne Bloombergu Zak Brown. “Neweyho odchod je dôležitý, pretože veľa ľudí v Red Bulle začalo pracovať s ním. Už som spomenul, že vzduchom lietajú životopisy.”

Christian Horner sa už stihol ohradiť, že odliv ľudí z Red Bullu zatiaľ nedosahuje žiadne extrémne hodnoty. Šéf McLarenu prikyvuje, ale pripomína, že treba vnímať súvislosti. “Také čosi sa deje neprestajne, ale teraz vidieť vyššiu mieru nepohody. Myslím si tiež, že v budúcnosti to bude náročnejšie so sponzormi, pretože budú veľmi pozorne skúmať, s kým sa chystajú spojiť. Je to ťažká situácia.”

Red Bull ako celok je oslabený. Ku koncu minulej sezóny bol v oveľa lepšej forme; Adrian Newey bol stále na palube, o potenciálnom rozpade červených býkov sa nikomu ani neprisnilo a budúcnosť Maxa Verstappena bola jasná ako facka.

Mocenský boj umožnil súperom rozbehnúť sa a začať sťahovať náskok na Red Bull. “Okrem toho tá hotová dráma okolo Verstappena… Zostáva alebo odchádza? Max má zmluvu, no jeho otec sa vyjadruje dosť nahlas.”

“Red Bull je skvelý pretekársky tím, ale je destabilizovaný. Môžete to vidieť na Neweyho odchode,” pokračoval americký biznismen a bývalý pretekár. “Nikdy ich však nemôžete odpisovať. Ako som povedal, je to úžasný tím, no podľa mňa už nie je taký silný ako kedysi.”

“Ak by som mal určiť, kto má najlepšie vyhliadky a kto je najlepšie rozbehnutý, povedal by som Ferrari a McLaren. Veci sa však rýchlo môžu zmeniť, takže musíme zostať oboma nohami pevne na zemi,” nezabudol pripomenúť.

Súvisiace články

Diskusia