logo F1online.skF1online.sk

Hamilton: Pred kvalifikáciou automaticky viem, že budem strácať dve desatiny

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala25. 5. 2024

Lewisovi Hamiltonovi tohtoročné kvalifikácie veľmi nevychádzajú. V internom súboji s Georgeom Russellom už prehráva 7:1, keď to v Monaku vytiahol len na siedme miesto. Brit cíti sklamanie, hoci sa pred sobotou vždy pripravuje na to, že nebude na čele.

Mercedesu sa v tréningoch darilo a zdalo sa, že Lewis Hamilton bude musieť korigovať svoje štvrtkové vyjadrenie. Podľa neho je v sezóne 2024 menej pravdepodobné pódium, ako že sa stihne pred svojím príchodom do Ferrari naučiť po taliansky. Nakoniec však bude štartovať až siedmy, čo nie sú najlepšie vyhliadky na popretekové oslavy so šampanským.

Vyzeralo to tak nádejne a napokon je z toho trpké sklamanie. Cíti ho aj Lewis Hamilton. “Určite. V piatok som sa cítil skvele. Pracovali sme nesmierne tvrdo, aby sme vylepšili tento monopost. Hneď od prvého stintu som mal z neho výborný pocit, boli sme konkurencieschopní včera a dnes ráno. Nespravili sme ani žiadne drastické zmeny.”

Ostatní však spravili krok vpred a vďaka prednému krídlu aj George Russell. “Tím pracoval tvrdo na tom, aby na posledné dva preteky priniesol vylepšenia, a aj na tento víkend, no máme k dispozícii len jeden kus, ktorý dostal George. Očakával som teda, že poraziť Georgea v kvalifikácii bude náročné. Som však rád, že prinášame vylepšenia.”

Ted Kravitz zo Sky Sports informoval, že rozhodnutie prideliť predné krídlo Georgeovi Russellovi je sčasti Hamiltonovo. Britský jazdec totiž nechcel riskovať, že sa v kvalifikácii jeho krídlo po kontakte s bariérou poškodí. Mercedes by sa v tom prípade musel vrátiť k staršej špecifikácii, čím by porušil pravidlá parc fermé a musel by štartovať z boxov.

To možno vysvetľuje stratu na Russella, ale nie fakt, že ostatní tak zrýchlili a Mercedes nie. “Keď sa však začne kvalifikácia…” rozmrzene pokrútil hlavou Hamilton a na moment sa odmlčal. “Nechápem to. Automaticky viem, že budem v kvalifikácii strácať dve desatiny, čo je rozhodne frustrujúce. V tejto chvíli na to nemám odpoveď. Nejazdilo sa mi však inak [ako v piatok]. Moje kolá boli skvelé, len nám niečo chýbalo.”

Darí sa už Mercedesu obrátiť loď? V Monaku je predsa len prekvapivo blízko. “Z pohľadu tímu si myslím, že áno. Z nejakého dôvodu sme tento víkend oveľa bližšie, čo ma teší. Ako som tiež povedal, z auta som mal výborný pocit. Je na tom oveľa lepšie ako v predchádzajúcich rokoch, no tri a pol desatiny je stále veľa. To je na iných okruhoch šesť desatín, takže rýchlostne stále strácame.”

“Musíme však pokračovať na plný plyn. V priebehu roka sa pomaly budeme približovať, keď budú prichádzať novinky. Nečakám, že tento rok budem v kvalifikáciách pred Georgeom, ale sme silní v pretekoch,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia