logo F1online.skF1online.sk

Mohlo by byť Ferrari čierne? Nebudem na to tlačiť tak skoro, reagoval Hamilton

Lewis Hamilton
© Jiří Křenek/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 6. 2024

Odchod Lewisa Hamiltona z Mercedesu už prináša prvé dôsledky. Jeho tím prestáva na sociálnych sieťach sledovať účty, ktoré sú nejakým spôsobom napojené na sedemnásobného majstra sveta, kým ten pred novinármi pôsobí dojmom, ako keby mu nedostatočné výkony Mercedesu už ani neležali na srdci. Prejavuje sa to aj v stále častejších otázkach novinárov na jeho blížiaci sa prestup do Ferrari.

Lewis Hamilton po viac ako desaťročí zmení tím. Na prelome januára a februára sa oficiálne upísal Ferrari na dva roky. Vyvolalo to také búrlivé reakcie, že niektorí by najradšej preskočili sezónu 2024 a rovno sa vrhli na rok 2025. Ako však bude vyzerať a fungovať spojenie sedemnásobného šampióna a Ferrari?

Rozhodne pôjde o stret kultúr. Britský pilot v talianskom tíme nie je úplne bežný úkaz. Naposledy tu pôsobil výrečný Severný Ír Eddie Irvine, pred ním Nigel Mansell a pred ním ešte v roku 1968 Derek Bell. Všetci traja pritom mali nejaký problém s kultúrou či pomermi v Maranelle. Na druhej strane, takého Petra Collinsa v 50. rokoch si Enzo Ferrari zamiloval.

Asi je nevyhnutné, že Lewis Hamilton so sebou prinesie do Ferrari niečo, na čo v Taliansku nie sú zvyknutí. Veľa sa hovorí aj o jeho aktivitách v oblasti občianskeho aktivizmu. Mercedes mu v tomto smere dokonalo vyhovel, ale vo Ferrari panujú diametrálne odlišné pomery. Sedemnásobný šampión však už naznačil, že jeho, ako ju sám nazval, „práca na zmene“ sa vo Ferrari prejaví skôr mimo trate.

Na otázku, či v budúcej sezóne požiada Ferrari o čierne auto, Hamilton odpovedal: „Už nejaký čas som nejazdil s čiernym monopostom, takže na to nebudem tlačiť tak skoro. Takže nie, čierne auto nežiadam.“

Lewis však dal najavo, že jeho práca v tejto oblasti bude pokračovať aj v červenej kombinéze. „Určite sme sa rozprávali o práci na zmene. John Elkann a tím sa venujú dobročinnosti, takže budeme veľmi úzko spolupracovať s Mission 44 a s ich projektmi, ktoré majú za cieľ pozitívnu zmenu,“ vyhlásil Hamilton, ktorý na záver pripomenul, aké dôležité je pokračovať v práci smerom do budúcna.

„Myslím si, že v našom športe naďalej musíme robiť viac, ale aj navonok potrebujeme robiť veľa vecí spoločne. Veľmi sa na to teším,“ dodal Lewis.

Súvisiace články

Diskusia