logo F1online.skF1online.sk

Dôvody Pérezovho vypadnutia v Q1: Premávka v predposlednom kole a problémy s autom

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala25. 5. 2024

Zatiaľ čo Max Verstappen sa pripravoval na tretiu časť monackej kvalifikácie, Sergio Pérez už stál v zóne pre novinárov a poskytoval rozhovory. Vypadol totiž už v prvej časti, keďže dokázal poraziť len Saubery. Vysvetlenie tejto blamáže hľadal vpravo aj vľavo.

Sergio Pérez sa v prvej časti kvalifikácie zmohol len na kolo na úrovni 1:12,060. Na postup by potreboval nájsť ďalších 0,173 sekundy, čo v Monaku nie je vôbec málo. Max Verstappen však ukázal, že to bolo možné.

“Celý víkend sme sa trápili. Nedarilo sa nám vyriešiť problémy s monopostom. Menili sme na ňom veľa vecí,” vysvetľoval svoj nelichotivý výsledok Sergio Pérez, ktorému hrozí, že z Monaka bude odchádzať bez bodu. “V kvalifikácii sme nedokázali chytiť rytmus. Preto sme spočiatku dosť výrazne zaostávali.”

V priebehu Q1 sa Mexičanovi podarilo nájsť väčšiu pohodu v aute. “Potom v mojom poslednom kole, keď už veci vyzerali dobre, som sa ocitol v premávke v šiestej a siedmej zákrute. Tých pár desatín stačilo na to, aby som vypadol. Na prvé miesto som stratil polovicu sekundy, takže rozdiely boli nesmierne malé.”

Ak sa pilot dostane do premávky v najpomalšej časti okruhu a celého kalendára, v bájnej šiestej zákrute, na jeho kolo to bude mať negatívny dopad. Sergio Pérez však takmer celé posledné kolo odjazdil sám ako prst. Len sotva by si mohol želať ideálnejšie podmienky na svoj pokus v prvej časti kvalifikácie, keď je na trati 20 monopostov. Počas svojej jazdy stretol len dvoch súperov, ktorí sa mu vzorne vyhli za štvrtou zákrutou.

Prezraďme však, že v skutočnosti si Mexičan poplietol posledné kolo s predposledným, v ktorom skutočne musel obchádzať monoposty v spomínanej sekcii.

Pérez dostal aj doplňujúcu otázku: Keby vo svojom kole nestretol premávku, postúpil by? “Určite sme mali byť v Q3. Vzhľadom na to, aké sú tu drobné rozdiely, by perfektné kolo všetko úplne zmenilo. Dnes ráno sme bojovali o prvú päťku. Je to hotová katastrofa.”

Súvisiace články

Diskusia