logo F1online.skF1online.sk

Pérez má problémy s adaptáciou, priznal Horner

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 6. 2024

Sergio Pérez po Veľkej cene Miami predĺžil kontrakt s Red Bullom a v Imole, Monaku a Montreale nasledovalo veľké trápenie. Mexický pretekár predstavuje v súčasnosti najväčšiu hrozbu pre obhajobu titulu v Pohári konštruktérov. Sezóna bude dlhá a Red Bullu dýchajú na krk silní súperi. Uvedomuje si to aj Christian Horner.

Štyri body z posledných troch pretekov je veľmi nelichotivá vizitka pre pilota stále najsilnejšieho tímu vo Formule 1. Red Bull napriek tomu navýšil v Kanade svoje vedenie pred Ferrari, ktoré zažilo strastiplný víkend. Nadvláda stajne z Milton Keynes pokračuje, ale zostáva pomerne krehká. Je jasné, že bez Pérezovej pomoci sa titul v Pohári konštruktérov bude obhajovať len veľmi ťažko.

„Checo potrebuje zabudnúť na Kanadu, prísť do Barcelony a odraziť sa k lepším výkonom,“ vyhlásil šéf Red Bullu Christian Horner. „Vieme, že to dokáže. Som si istý, že v Barcelone bude tvrdo bojovať. Mali sme šťastie, že Ferrari neskórovalo – mohli nám vziať veľa bodov v Pohári konštruktérov –, takže Checa potrebujeme vpredu na bodoch, ako sa mu to darilo v prvých štyroch pretekoch.“

Ako si však šéf Red Bullu vysvetľuje formu svojho pretekára v poslednom období? „Myslím si, že je za tým kombinácia rôznych faktorov. V kvalifikácii sme mali problém, ktorý k tomu trochu prispel. Máme toho veľa, na čo sa spolu s ním musíme pozrieť, keď ho chceme pri návrate do Európy dostať do správneho okna,“ pokračuje Horner.

„Očividne sa trápi viac, keď sa auto nespráva dobre; viac sa trápi s adaptáciou. Možno mu to trvá dlhšie a keď sa v piatok poriadne nejazdí, tak je v nevýhode,“ myslí si Horner.

Výkyvy formy mexického pretekára patria k najväčším záhadám – rovnako tak neschopnosť Verstappenových tímových kolegov podávať konzistentné výkony. V Kanade nepatril Red Bull k zvlášť veľkým favoritom, ale vďaka Maxovmu majstrovstvu si odniesol cenné víťazstvo. Pohľad na Péreza bol naproti tomu veľmi bolestivý.

Red Bull však nesmie zaspať a musí pokračovať vo vývoji, aj keď príliš časté zmeny na aute môžu ešte viac rozhádzať sebadôveru mexického pretekára. Ten zažil vlani v Španielsku nevydarenú kvalifikáciu, keď štartoval až z jedenásteho miesta. „Musíte veľmi starostlivo zvážiť, kam priveziete v priebehu roka vylepšenia. Blížime sa k vrcholu krivky a v priebehu letných mesiacov budú pribúdať menšie vylepšenia,“ povedal Horner, ktorého tím pracuje aj na vyriešení jazdy cez obrubníky.

„Povzbudivé bolo, že v treťom kanadskom sektore sme boli konkurencieschopní. Aj keď bola jazda v poslednej zákrute nepríjemná, dokázali sme vyvinúť dostatočnú rýchlosť. Myslím si, že v tejto oblasti sa skrýva poriadna dávka výkonnosti. Ak ju dokážeme odomknúť, potom prídu aj časy na kolo,“ dodal šéf Red Bullu.

Súvisiace články

Diskusia