logo F1online.skF1online.sk

Získa Hamilton tento rok pódium? Skôr sa naučím po taliansky, smeje sa

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala25. 5. 2024

Mercedes je aj po siedmich veľkých cenách tejto sezóny bez pódiovej trofeje. Do konca šampionátu nám zostáva ešte sedemnásť veľkých cien a tým pádom dosť príležitostí to napraviť. Lewis Hamilton sa napriek tomu nezaradil medzi optimistov v tábore Mercedesu, ktorí by boli presvedčení o zisku pódia.

V piatkových tréningoch sa Mercedesu celkom darilo, čo sú skvelé správy pred kvalifikáciou. Ak sa Red Bull nedokáže vyhrabať z problémov a McLaren zázračne nepridá, Lewis Hamilton by teoreticky mohol pomýšľať na umiestnenie v najlepšej trojke.

Vo štvrtok to však nevidel veľmi ružovo. Taliansky reportér sa ho na tlačovej konferencii spýtal, či bude podľa neho ľahšie sa naučiť po taliansky, alebo v ostatných sedemnástich veľkých cenách získať pódium.

Lewis Hamilton sa po otázke rozosmial. “Myslím si, že naučiť sa po taliansky bude tá najťažšia vec,” zamyslel sa sedemnásobný majster sveta. “Ale v tejto chvíli je azda zisk pódia tou menej pravdepodobnou eventualitou.”

Pilot Mercedesu vysvetlil, prečo sa rozhodol pre túto odpoveď práve pred Monakom. “Naše auto obľubuje len jazdu vo vysokej rýchlosti. Čím pomalšie idete, tým menej sa chce monopostu zatáčať.”

Tak či onak, naučiť sa cudzí jazyk bude pre rodeného Angličana zaťažkávacia skúška. Ak si chce získať talianskych fanúšikov, bude musieť vytiahnuť slovník. “Za celé tie roky sa mi nepodarilo naučiť žiaden cudzí jazyk, no určite sa o to pokúsim,” vyhlásil pred štartom sezóny, keď sme už vedeli, že v roku 2025 z neho bude pilot Ferrari. “Spomínam si, že keď som pretekal na motokárach v Taliansku, tak sa mi podarilo pochytiť pár fráz. Azda sa do toho dostanem.”

Hamilton už vo svojej zbierke má monacké pódium, ba dokonca trikrát tu dokázal vyhrať. Dnes je to preňho svojím spôsobom domáca veľká cena, keďže už dávnejšie sa z neho stal “miestny”.

“Spomínam si, že keď som sem prvýkrát prišiel ako trinásťročný, skutočne mi to otvorilo oči. Stalo sa to mojím snom,” vysvetlil svoju túžbu presťahovať sa do Monaka Lewis Hamilton. “Mal som dojem, že to je najkrajšie miesto, na akom som kedy bol, a chcel som tu žiť.”

“Keď som mal osemnásť alebo devätnásť rokov, jazdil som tu prvýkrát vo Formule 3. Mal som aj malý skúter, ktorý som si prenajal a vozil sa na ňom po meste. Bola to paráda!” spomínal Brit, ktorý odvtedy vybojoval sedem titulov majstra sveta.

Pretekať v uličkách kniežatstva zanecháva v Hamiltonovi výnimočné pocity. “Keď prechádzate tunelom, viete, že Ayrton [Senna], [Alain] Prost a všetci velikáni pred vami ním prechádzali tiež. Na iných okruhoch zas takto jazdíme my a o desať-dvadsať rokov bude niekto spomínať, že aj my sme sa po nich preháňali.”

Súvisiace články

Diskusia