logo F1online.skF1online.sk

Norris v Imole doplatil aj na počasie: Čakali sme nižšie teploty

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala23. 5. 2024

Pneumatiky sú alfou a omegou súčasnej Formuly 1. Ak sa vám ich podarí dostať do optimálneho pracovného okna, hravo môžete získať niekoľko desatín sekundy, a v opačnom prípade ich stratiť. Preto je dôležité správne prečítať a interpretovať predpoveď počasia, čo sa McLarenu v Imole nepodarilo.

Lando Norris už pre vrtochy počasia o jedno víťazstvo prišiel a po VC Emilia Romagna môžeme povedať, že počasie má čiastočne na svedomí ďalšie. McLaren totiž nerátal s takými teplým počasím, čo negatívne ovplyvnilo Norrisove časy a v konečnom dôsledku ho zrejme pripravilo o šancu zaútočiť na Maxa Verstappena.

Lando Norris po pretekoch prezradil, čo by spravil inak, keby mohol vrátiť čas. “Pravdepodobne by som na prednom krídle ubral štyri kliky prítlaku a spravil to isté. Ako povedal Max, keď to s pneumatikami ide z kopca, neviete s tým nič robiť.”

Zmena nastavení prítlaku predného krídla by McLarenu pomohla. “Očakávali sme, že bude o čosi chladnejšie. Auto sme nastavili skôr na chlad než na horúčavu a zaplatili sme za to,” vysvetľoval britský jazdec, ktorého tím očakával oblačné počasie. Slnko však vyhrialo trať.

S pneumatikami musel narábať veľmi opatrne predovšetkým na začiatku druhého stintu na tvrdej zmesi. “Preto som musel tak dlho pripravovať svoje pneumatiky. Musel som ich jemne dostať do pracovného okna a starať sa o ne. Keby som to nespravil, celkom by odišli ako u ostatných.”

Helmut Marko z Red Bullu prezradil, že Maxovi Verstappenovi v istej chvíli ochladli pneumatiky a už ich nedokázal opätovne zohriať na správne teploty. Norrisovi sa podarilo vyhnúť tomuto osudu, ale pre neoptimálne nastavené predné krídlo mu už nezostal čas na útok.

“Mojou jedinou šancou bolo ísť si svoje preteky. Znamenalo to, že sa dostanem pod tlak zo strany Charlesa na viac kôl, než by som chcel. Akonáhle som sa však dostal cez premávku a chytil som rytmus, v aute som sa cítil dobre. Pneumatiky opäť ožili, mohol som zabrať a bol som spokojný. Od toho bodu sme mali úžasnú rýchlosť,” skonštatoval Norris, podľa ktorého je pred zvyškom sezóny “dobrým znamením”, že McLaren je v pretekoch taký silný.

Súvisiace články

Diskusia