logo F1online.skF1online.sk

Wolff vysvetľuje Russellovu stratégiu: Hamilton by ho aj tak predbehol

George Russell
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 5. 2024

Mercedes skončil v Imole na šiestom a siedmom mieste. Lewis Hamilton tentoraz porazil Georgea Russella, aj keď pri pohľade na tempo a výkony oboch pilotov to bol opäť mladší z dvojice, ktorý si zaslúžil interné víťazstvo v súboji s tímovým kolegom. Žabomyšie vojny o pre Mercedes bezvýznamné šieste miesto sú však to posledné, čo by tím v tejto situácii potreboval a všetci sú si toho vedomí.

Mercedes si navyše vďaka tomuto rozhodnutiu uchmatol bod navyše za najrýchlejšie kolo. Aj keď sa Russell dožadoval navrátenia šiesteho miesta, so stratou 35 sekúnd na víťaza a 189 bodov na Red Bull to pôsobí ako nepodstatná požiadavka. Prečo však Mercedes jedenásť kôl pred koncom povolal Georgea Russella do boxov?

„Ešte sme o tom nehovorili, ale jeho časy sa postupne zhoršovali a zhoršovali. Naše kalkulácie ukazovali, že to nezvládne do konca pretekov a my sme nechceli stratiť pozíciu v prospech Péreza. Preto sme sa takto rozhodli,“ vysvetlil Wolff strategické uvažovanie Mercedesu pre televíziu Sky.

Tieto závery sa dajú ľahko spochybniť, keďže Daniel Ricciardo to zvládol až do cieľa, aj keď mal o desať kôl staršie tvrdé pneumatiky než Russell; taký Valtteri Bottas to na hardoch potiahol ešte o tri kolá dlhšie než Ricciardo. Šéf Mercedesu však nástojil na svojom. „Áno, bolo to také zlé. Naše predikcie ukazovali, že preteky sú pre nás o tri alebo štyri kolá pridlhé a nezvládneme to do cieľa,“ vysvetlil Wolff.

V každom prípade, ako povedal aj George Russell, na čo trucovať pre šieste miesto? Šieste a siedme miesto nikoho nezaujíma, aj keď sa mladší z pilotov Mercedesu v závere spytoval, či mu Hamilton vráti šiestu priečku, aby si následne vypočul odmietavú odpoveď. Beztak však ide o bezvýznamnú epizódku v dobe, keď tím mnohonásobných šampiónov už tretí rok stráca na najlepších desiatky a desiatky sekúnd každý víkend.

„Lewis by ho pravdepodobne aj tak predbehol. Bojujeme o šieste a siedme miesto a naším cieľom bolo udržať za sebou aspoň jeden Red Bull. Urobili sme najbezpečnejšie rozhodnutie,“ povedal Wolff.

„Aj keď to nevidieť na výsledku, robíme pokroky a dostávame auto tam, kde ho chceme mať. Za najrýchlejším zaostávame o viac ako tridsať sekúnd. To je veľa a na šieste a siedme miesto nemôžeme byť hrdí. Môžete počuť frustráciu v mojom hlase, ale potrebujeme robiť drobné zlepšenia, pretože o tom tento šport je,“ dodal Wolff na záver.

Súvisiace články

Diskusia