logo F1online.skF1online.sk

Red Bull už odstavil Adriana Neweyho. Sme veľmi opatrní, pripúšťa Waché

Pierre Waché
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 5. 2024

Adrian Newey po oznámení odchodu z Red Bullu síce hovoril o túžbe oddýchnuť si, no prestup do inej stajne nevylúčil. To Red Bull núti ho odstrihnúť od všetkých dôležitých informácií, priznáva technický riaditeľ Pierre Waché.

O Adriana Neweyho je v padoku obrovský záujem, takže by bolo prekvapením, keby dokázal dlho odolávať lákavým ponukám, ktoré sa hrnú zo všetkých strán. A keďže do nového tímu bude odchádzať plný skúseností a poznatkov o monopostoch z éry prísavného efektu, Red Bull ho nechce vyzbrojovať ešte ďalšími informáciami.

Pierre Waché reportérom Sky Sports prezradil, že Adrian Newey už nechodí na technické mítingy a nemá informácie o vývoji budúcoročného auta. “Keďže je tu možnosť prestupu k niektorému súperovi, tak na vašom mene nezáleží. Je tu veľké riziko toho, že si odnesiete nejaké informácie o súčasnom aute, a to riziko je ešte väčšie v súvislosti s budúcim monopostom. Sme veľmi opatrní.”

Konštruktérsky génius má v Red Bulle už len jednu dôležitú úlohu: Dotiahnuť do konca vývoj hyperauta RB17, k čomu dôjde už čoskoro. Červení býci ho chcú svetu veľkolepo predstaviť v Goodwoode v lete 12. júla. Po tomto termíne môže Newey dosýta oddychovať až do februára, resp. marca budúceho roka.

Red Bull zas bude musieť preukázať, že za tie roky nezabudol postaviť tím, ktorý dokáže fungovať samostatne. Waché ubezpečuje, že sa na večnú Neweyho pomoc nespoliehali. “Myslím si, že všetci v tomto biznise poznajú Adriana. Adrian je veľké meno a možno najúspešnejší inžinier vo Formule 1. Na náš tím to bude mať veľký vplyv, ale je pripravený. Nie je to tak, že by sme od neho čakali ďalších 20 rokov. Musíme okolo toho stavať tím a zabezpečiť, že budeme pripravení aj na túto eventualitu.”

Podarí sa to Red Bullu? “Ťažko na to odpovedať. Plánujeme to a pracujeme na tom, ale viac nám povie až budúcnosť. Sme v konkurenčnom prostredí a ako ľudia hovoria, všetci pracujú na tom, aby nás dostihli. My zas pracujeme na tom, aby sme zostali vpredu.”

“Postaviť auto je však tímové úsilie. Nie je to o jednom človeku, ktorý by pripravil monopost,” uvedomuje si Waché, ktorý pri Neweym nabral množstvo skúseností. “Povedal by som teda, že sme pripravení pracovať ako tím na vývoji auta. Ak jeden človek odíde, je to škoda, o to väčšia, keď je to človek ako Adrian, ktorý bol toho veľkou súčasťou. Ale určite sme pripravení. Budeme to musieť dokázať v priebehu roka a tiež v nasledujúcej sezóne.”

Súvisiace články

Diskusia