logo F1online.sk

Cieľom Hondy je získať titul už v roku 2026, prehlásil Watanabe

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala16. 4. 2024

Pred novou érou vo Formule 1 si tímy dávajú odvážne ciele a Honda nie je výnimkou. Japonský dodávateľ pohonných jednotiek chce nadviazať na úspešnú spoluprácu s Red Bullom a hneď v roku 2026 útočiť na majstrovský titul, prezradil prezident Honda Racing Corporation Kodži Watanabe.

Honda sa po rozchode s Red Bullom otočila o 180 stupňov a rozhodla sa do Formuly 1 vrátiť. Pri hľadaní nového partnera mala viacero možností, no napokon stavila na projekt Lawrencea Strolla, ktorý sa nebojí zainvestovať, aby bol jeho projekt úspešný a získal vytúžený majstrovský titul.

Prezidentovi HRC Kodžimu Watanabemu Strollove ambície imponujú. Pred rokom 2026 si preto dáva rovnaký cieľ, prezradil po otázke portálu motorsport.com, aké sú vlastne ambície Hondy. “Po roku 2026 sa stať majstrami sveta,” znela odpoveď. “Vieme, že to bude veľmi ťažké a vôbec nie jednoduché, ale potrebujeme si stanoviť dobré ciele, aby sme spolu s Aston Martinom šli naplno.”

“Preto spolu so Strollom a Tošihirom Mibem (generálny riaditeľ Hondy, pozn. red.) sme si stanovili cieľ získať v tom roku titul majstra sveta. V skutočnosti to však nebude také ľahké,” uvedomuje si budúci partner Aston Martinu.

Honda mala veľké očakávania aj od spolupráce s McLarenom, no tá absolútne nevyšla. Problémy však neboli len technického charakteru. Medzi Wokingom a Sakurou to viazlo aj po komunikačnej stránke. V Japonsku sa odvtedy poučili a partnerstvo s Red Bullom beží hladko.

Watanabe uznal, že Honda s Aston Martinom ešte nie je stopercentne pripravená na túto veľkú výzvu, no naznačil, že bude dbať na komunikáciu založenú na priamočiarosti. “Pravdepodobne nám ešte niečo chýba, ale jedna strana musí povedať tej druhej, čo jej chýba. Aston Martin musí zo svojho pohľadu povedať, čo potrebuje od Hondy, a Honda, čo absentuje na strane Aston Martinu. Aby sme sa spoločne stali top tímom, musíme viesť úprimné rozhovory.”

Bez pevných základov by to však nešlo. Honda verí, že v Aston Martine našla toho pravého partnera, ktorý dokáže tieto pevné základy vybudovať. V podstate ich Lawrence Stroll začal budovať už dávnejšie, keď položil základný stavebný kameň novučičkej továrne či veterného tunela.

“Keď sme sa registrovali ako dodávateľ pohonných jednotiek na rok 2026, pár ďalších tímov nás kontaktovalo, pretože mali záujem pracovať s Hondou. Potom sme s jednotlivými stranami rokovali a rozhodli sa,” opisuje výberový proces Kodži Watanabe. “Honda bola veľmi ohromená obrovskou vášňou pána Strolla a jeho jasným vodcovstvom zabojovať v roku 2026 o titul.”

“Investovali veľké prostriedky do postavenia továrne v Silverstone. Navštívili sme ich továreň, ktorá sa práve stavala. Mali sme aj niekoľko stretnutí s Martinom Whitmarshom a Mikeom Krackom. Sú veľmi otvorení a celý tím ide jedným smerom, je to zjednotená stajňa. To je pre nás veľmi dobrý obraz,” pokračoval prezident spoločnosti. “Zároveň aj oni v Honde vidia dobrého partnera, s ktorým sa stanú majstrami sveta.”

“Už sme zriadili technickú pracovnú skupinu a zorganizovali stretnutie riadiaceho výboru, aby sme prediskutovali dôležité témy, pri ktorých sa môžeme zlepšiť,” doplnil Watanabe.