logo F1online.sk

Aston Martin protestuje, žiada vylúčenie Carlosa Sainza z kvalifikácie

Carlos Sainz
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala20. 4. 2024

Výsledky kvalifikácie na Veľkú cenu Číny ešte nie sú právoplatné. O svoju kožu by sa mal začať báť Carlos Sainz, ktorého sa pokúsi zosadiť zo siedmeho miesta Aston Martin. Argumentuje, že Španielovi nemalo byť umožnené pokračovať v jazde.

Komisárov v Šanghaji v zložení Nish Shetty, Loic Bacquelaine, Vitantonio Liuzzi a Čeng Hongai čaká ešte dlhý večer. Na 18:00 miestneho času (12:00 nášho) si totiž predvolali zástupcov Aston Martinu, aby s nimi prebrali protest voči výsledkom dnešnej kvalifikácie.

Konkrétne budú rozoberať článok 39.6 Športových pravidiel F1, a teda incident Carlosa Sainza. Španiel na výjazde z poslednej zákruty v Q2 zašiel až na štrk, stratil kontrolu nad svojím autom, roztočil sa a trafil bariéru.

Nasledovala červená vlajka. Chvíľu sa zdalo, že Ferrari po náraze do bariéry nebude schopné pokračovať, ale Sainz dokázal naštartovať a pomaly odkrivkať do boxov. Práve voči tomuto momentu majú namietať v Aston Martine.

“Pilotovi, ktorého auto počas kvalifikácie alebo šprintovej kvalifikácie zastaví na trati, nebude umožnené pokračovať ďalej v danom segmente víkendu,” stojí v článku 39.6 Športových pravidiel F1.

Doslovný výklad tohto článku by mal platiť aj pre prípad Carlosa Sainza. Jeho Ferrari predsa zastavilo, to sa odškriepiť nedá.

Uvidíme, ako komisári rozriešia túto hádanku, pretože podľa “ducha pravidiel” by sa dalo argumentovať, že v danom článku tvorcovia pravidiel narážajú na scenár, keď pilot zastaví na trati a nie je schopný rozbehnúť svoj monopost. Pokojne sa totiž môže stať, že mu maršali pomôžu odviezť auto späť do boxov. Aby sa zamedzilo takémuto “zmŕtvychvstaniu”, do pravidiel bola zakomponovaná uvedená stať.

Kľúčová môže byť aj správa riaditeľstva pretekov, ktoré vo svojom oficiálnom systéme o 09:34 nášho času uviedlo: “Auto 55 (SAI) zastavilo na rovinke štart/cieľ.”

Nuž vyčkajme, ako túto situáciu vyhodnotia formuloví “právnici”.

Súvisiace články