logo F1online.sk

Alonso obhajuje stratégiu tímu: Nemali sme inú možnosť

Fernando Alonso
© X/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 4. 2024

Po sobote mal Fernando Alonso obavy, že pretekové tempo jeho Aston Martinu nebude stačiť na McLaren a Ferrari. V nedeľu sa to aj potvrdilo. Aj keď mal španielsky matador fantastický štart a prekonal Sergia Péreza, následne sa začal prepadať a jeho tím zvolil trochu zvláštnu stratégiu. Alonso však bol beztak spokojný so siedmym miestom a bodom za najrýchlejšie kolo pretekov.

Mnoho ľudí príliš nepochopilo, keď sa v Aston Martine rozhodli obuť Alonsovi mäkké pneumatiky uprostred pretekov. Kým ostatní nasadili tvrdé gumy a chceli sa dostať do cieľa bez nutnosti opäť zastaviť, Fernando musel ešte raz prezuť na stredne tvrdé pneumatiky. Po pretekoch vysvetlil rozhodovanie svojho tímu.

„Mali sme len jednu sadu tvrdých pneumatík a uprostred stintu na hardoch vyšiel na trať safety car,“ povedal Alonso pre F1 TV. „Povedzme, že sme takýmto spôsobom prišli o dobré pretekové pneumatiky. Nemali sme inú možnosť. Možno keď sa nabudúce bude jazdiť šprint, pošetríme si nejaké gumy do nedeľných pretekov.“

Fáza virtuálneho safety caru a dva výjazdy bezpečnostného vozidla nám preteky v podstate skrátilo o desať kôl. Mohol by to Aston Martin zvládnuť, keby obul stredne tvrdé pneumatiky? To sa už nikdy nedozvieme, ale Alonso nevyzeral, že by jeho tím mal na výber.

„V pretekoch sa toho pre nás odohralo dosť veľa. Mal som skvelý štart a pár kôl som držal druhé miesto, ale výjazdy bezpečnostného vozidla nepomohli našej stratégii, kým ostatným pomohli, aby si pošetrili pneumatiky a prišli na nich do cieľa,“ povedal Alonso.

„My sme naproti tomu museli opäť zastaviť. Ku koncu som takmer havaroval, ale skončil som siedmy s najrýchlejším kolom, takže celkovo to bol podľa mňa dobrý víkend,“ skonštatoval Alonso.