logo F1online.sk

Bez obáv: Motorový program Red Bullu napreduje podľa plánu, tvrdí Horner

Christian Horner
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala16. 4. 2024

Do štartu prelomovej sezóny 2026 nám zostávajú ešte dva roky, ale na motorových oddeleniach sa už pracuje naplno. Jedným z najsledovanejších bude projekt Red Bullu, ktorý sa rozhodol v Milton Keynes postaviť novú továreň a v spolupráci s Fordom sa etablovať na poli výrobcov pohonných jednotiek. Dokáže to aj bez bohatých skúseností? Podľa Christiana Hornera zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že by to malo vyjsť.

Keď sa v uplynulých týždňoch špekulovalo o budúcnosti Maxa Verstappena, viackrát sa uvádzalo motorové oddelenie červených býkov ako jeden z hlavných dôvodov, prečo by holandský šampión mal chcieť odísť. Pohonné jednotky sa totiž už čoskoro môžu stať podstatným výkonnostným faktorom, pri ktorom ani skvelá aerodynamika nemusí vykompenzovať nedostatok konských síl tak, ako to bolo v úvode modernej turboéry.

Christian Horner pre motorsport.com prezradil viac o tom, ako pokračujú práce v Milton Keynes. Ubezpečil, že všetko je v najlepšom poriadku. “Keďže sme úplne novým výrobcom pohonných jednotiek, po stránke motora sme na agresívnej krivke. Náš tím sa však naozaj dobre stavia tejto výzve.”

“Naše vybavenie je kompletné z testovacieho aj vývojového pohľadu. Máme dynamometre, skúšobné miestnosti aj výrobné kapacity. Dva roky však vo svete motorov predstavujú veľmi málo času. Sme na strmej nábehovej krivke, no nachádzame sa tam, kde sme to o tomto čase očakávali,” prezradil šéf červených býkov.

Každý výrobca má stanovený svoj plán a do veľkej miery netuší, aké odvážne ciele si určili jeho súperi. Red Bull si musí dať pozor, aby si nenastavil latku príliš nízko. Ak však budeme veriť tomu, že jeho plány korešpondujú so súpermi, všetko je na dobrej ceste.

“Plníme ciele, ktoré sme si sami stanovili. Je však ťažké povedať, ako vyzerajú tieto ciele v porovnaní so súpermi,” uznáva Horner. “V zákulisí však vynakladáme kvantum úsilia, pretože už ide doslova o boj s časom do štartu sezóny 2026.”

Súvisiace články