logo F1online.sk

Horner o motore Red Bullu: Na Ferrari strácame 70 rokov, ale máme gule

Bazuky Red Bullu RB20
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 4. 2024

V roku 2026 získa Formula 1 dvoch nových dodávateľov motorov. Spolupráca Red Bullu a Fordu splodí nové motory Red Bull Powertrains a nemecká automobilka Audi sa taktiež chystá na svoju veľkolepú premiéru vo Formule 1. V roku 2028 by sa chcelo pripojiť aj General Motors, ale to je zatiaľ zahalené rúškom tajomstva. Do premiéry motora Red Bull zostávajú ešte asi dva roky, ale už teraz môžete cítiť pýchu stajne z Milton Keynes.

Pred dvadsiatimi rokmi nikto neveril, že Red Bull dokáže postaviť monopost Formuly 1. Teraz sa táto spoločnosť rozhodla postaviť aj vlastný motor. Úloha je to v podstate rovnaká ako pred dvadsiatimi rokmi – vyzvať etablované a skúsené mená, ktoré majú v tejto brandži oveľa väčšie skúsenosti.

Aj keď sa špekuluje, že Red Bullu nejde práca na novom motore tak od ruky, ako si v tíme pôvodne predstavovali, jeho šéf Christian Horner cíti sebadôveru. „Je to strmá krivka učenia. Na Ferrari strácame sedemdesiat rokov, ale máme skvelú partiu ľudí,“ povedal Angličan.

„Pri vývoji motora aplikujeme rovnakú filozofiu ako pri vývoji šasi. Pohonná jednotka však predstavuje odlišnú výzvu. Nemáte žiadne záruky,“ povedal Horner.

Budeme si musieť počkať až na rok 2026, aby sme zistili, ako to jednotlivé tímy a automobilky skutočne zvládli. Nateraz máme len špekulácie, ktoré môžu byť úplne mimo. „Netušíme, ako sú na tom ostatní s týmito pravidlami. Máme pred sebou čistý list papiera a nemáme luxus v podobe existujúceho motora, na ktorom by sme sa mohli učiť. Z pohľadu výdavkov je to teda nevýhoda,“ priznal Horner.

„Na druhej strane nás však súčasný motor nerozptyľuje. Nemusíme riešiť žiadne problémy so spoľahlivosťou. Asi si naozaj musíme počkať do roku 2026. Do tejto chvíle sa nám však podarilo splniť všetky stanovené ciele. Pred nami sú ešte takmer dva roky a keď sa pozriem na náš pokrok v predchádzajúcich dvoch rokoch, pričom sme začínali prakticky od nuly, tak je to veľmi pôsobivé,“ pochválil šéf svoj tím.

„Pustili sme sa do nového projektu, máme niekoľko výnimočných ľudí a neuveriteľné zázemie. Áno, bolo to veľmi odvážne a máme poriadne gule, ale Red Bull by nevyhral 117 pretekov a nedokázal by toho toľko, keby sme nerobili odvážne rozhodnutia. Veríme, že sa nám to vyplatí,“ dodal s nádejou Horner.